12 November 2015

BENDA MUDAH TAPI KITA TAK BUAT

ASSALAMUALAIKUM...




sumber gambar dari google.. terbaca dekat facebook pasal ni.. kalau cuci ayam , memang wani akan buang part kepak yag ada runcing tu, merah-merah kat dalam tu buang, lemak-lemak, dan kat kaki ayam yang tengah tu .. buang jugak..kalau masih ada bulu-bulu melekat pun cabut buang jugak.  kadang-kadang dalam nak bersihkan ayam tu ada jugak kita lupa ataupun orang tak ambik kisah

wani tak tunjuk la foto dia.. kalau yang perasan ada merah-merah kat dalam bahagian ayam tu ..itu adalah darah beku ayam, kena bersih betul - betul. semoga info ini ada manfaat.. terima kasih yang sudi share...

sahabat-sahabat jgn abaikan pesanan ini..
Bahagian dalam foto ini ialah part ayam yg kadangkala kita abaikan semasa mencuci..semua darah yg menempel didalam tulang - tulang belakang ayam ni perlu dibuang dan bersihkan betul2.. ini point terbaik bakteria membiak..tempat mula ayam akan membusuk serta punca keracukan dan masakan ayam akan jadi cepat basi : jika tak dibersih betul2.. saya dah laamaa nak share ni tapi takda masa nak menaip panjang lebar...lastly slepas ayam bersih selawat lah 3 kali dgn cucuran air paip pada ayam2 tu ye..

Suhu menyimpan ayam yg belum dibersihkan mesti sejuk atau beku utk mengelak keracukan dan ayam rosak. 
PLS SHARE N TAG SESUKA HATI YE. MOGA MENJADI ILMU DAPUR YG BERGUNA UTK SETIAP KELUARGA..AAMIIN

Fakta lain..
INFO DARI KURSUS PENGENDALIAN MAKANAN:

Sayuran yg dimakan mentah cth taugeh..daun kesum..daun serai wangi dll yg dibuat ulam...yakni tdk dimasak..perlu direndam dgn air garam terlebih dahulu utk mgelakkan drpd jgkitan virus e.coli.

Petua beli ayam segar
bli ayam pd waktu pagi krn bakteria pd ayam masih sedikit...kalo bli pd waktu t.hari..pastikan balik ke rumah terus cuci n masukkn ke dlm peti sejuk beku...sblm dimasak..ini utk matikn bakteria...masak ayam dgn sempurna...kalo x cukup masak..bakteria x mati n akn aktif semula bila mknn itu sejuk

Panaskn mknn setelah sejuk..jgn mkn maknan yg telah sejuk selama lebih 4 jam...perlu dipanaskn smpai mendidih

 Elakkan letak senduk nasi dlm periuk kerana pemegang senduk mgkin ade bakteria dr peluh ditangan kita...

 Elakkan telur separuh masak sbb mngandungi bnyk bakteria yg boleh mnyebabkn demam panas dn kekejangan otak. Pastikn telur dibasuh sblm digunakan

 Mknn sejuk beku spt nuget...ayam..daging burger perlu di goreng terus slps dkluarkn dr peti sejuk beku...jgn biar mknn berada pd suhu bilik..krn mngundang bakteria...pastikn goreng dlm mnyk yg betul2 panas

Pastikan tukang masak bersih sms memasak sb 95% pnyakit brjgkit dlm rumah berpunca dr tukang masak....tu sb org berniaga kna amik suntikan vaksin...utk elak djgkiti pnyakit dan mnyebarkn kpd org lain

 Pastikn mknn n minumn dlm tin di basuh dahulu sblm digunakan utk elakkan kncing tikus

Jika mkn dikedai..pastikan basuh or lap sudu yg nk dgunakan terlebih dahulu...jgn gunakan sabun tongkol yg disediakan kedai mkn...sebaiknya gunakan pencuci cecair or x salah kalo bw ke mana2 pencuci tgn bersama kita..skrg bnyk pnyskit brjgkit brpunca dr mknn...

Khasnya ayam golek..pastikn ayam tu panas...jgn bli kalo ayam dh sejuk or yg dh siap potong...

Pastikan papan pncincang ayam drpd plastik...kalo kayu jgn mkn sbb serbuk kayu mgkin melekat pd ayam n daging yg dicincang

Pastikn mknn yg dibungkus dgn polisterin perlu dilapikkan  dgn plastik utk elakkan pengaktifan sel2 kanser yg terdpt pd polisterin

*dh baca, sila share dengan group lain. 
Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign