02 October 2015

KEK PISANG NESCAFE CLASSIC NOXXA ( TESTING )

ASSALAMUALAIKUM...



Salam semua


Risau tengok keadaan jerebu yang tak tahu bila masa nak betul2 tak ada. Rasa sebelum ni tak teruk macam ni kan. Kat sini pun sekejap cerah, sekejap mendung.. Semalam pun mendung tengok macam jerebu pun ada.Oklah ya teruskan untuk perkongsian hari ini. 

Banyak rasanya nak berkongsi resepi guna periuk noxxa..kadang - kadang, tiap kali ada resepi baru memang teruja nak cuba dengan noxxa. Kali ini cuba buat kek dalam noxxa.. First trial bakar, sebelum ni tengok jer orang tayang kek hasil dari periuk noxxa.. Innerpot noxxa ni dia besar, jadi tiap kali wani nak cuba, sukatan untuk resepi tu sangat banyak,nak buat separuh mesti nampak rendah tak tinggi, wani tak boleh tengok kek rendah hiii. nak buat banyak2 takut tak habis nak makan..sebab tu selalu cancel jer nak try buat kek dalam ni. 
Wani pun masih nak tahu tips guna periuk noxxa ni..sebab walaupun kita guna dalam mode ' steam ' untuk bakar kek.. Nak steam tanpa air pun boleh nak steam ada air pun boleh macam kukus,,cuma confused nak bakar masuk dalam loyang lepas tu letak dalam inner ,, tak tahu boleh buat ke tak. Aih masih banyak benda nak belajar sebab kalau boleh tak nak bakar direct inner terus .



Kek pisang nescafe classic nama yang diberi ,dikongsi oleh rakan dekat page facebook.. Kebetulan semua bahan ada, pisang berangan ada, terus lampu hijau.. Kek ni ada masukkan ovalette. Ovalette pun dah lama bertapa dalam pantry. Agak jarang jugak wani guna ovalette dalam kek. Bila masukkan ovalette dalam adunan , mestilah kena putar sampai kembang, berkilat dan putih, tanda dah dipukul sebati. Sory resepi wani tak kongsi ya, sebab wani rasa macam ada tak kena dgn resepi ni tapi teruskan jugak projek, baking powder dan baking soda macam banyak sangat. Kek jadi macam pahit sikit.. Dalam hati dah rasa dah, tapi entahlah pergi ikut jugaklah resepi. Wani cuma kurangkan sikit untuk baking soda tu. tak tertanya pulak tuan resepi betul ke sukatan untuk agen penaik tu. mungkin bagi tekak dia ok huuu. Bersangka baik je lah 

Tengok dalam gambar macam naik gebu , memang kek ni gebu. Masa untuk steam kering ni dalam 20 minit . Mula2 confused jugak masak ke.. Sebab sekejap sangat. Wani pergi biarkan dalam periuk selepas steam, nampak la sikit hangus kat tepi kek.piring kat dalam periuk tu sangat panas.  Dan cuba jugak test dengan lidi selepas buka tudung.kek ni tinggi , bila masak rata jer atas permukaan tu. 









Atas permukaan kek ada lubang2 kecil sikit..fungsi steam tapi bakar kering kan mungkin wap air yang melekat kat tudung periuk tu jatuh.apapun dah cuba.insyaAllah resepi lain akan menyusul. Banyak nak bereksperimen
Komen
1 Komen

1 comment:

ibuyati said...

Akak kalau buat kek suka bubuh double action baking powder.Ayak dgn tepung gandum subsidi kerajaan. Jadi aje dan jimat...he.mhe..he.. Siapa nak Noxxa harga special hampir harga ahli mai pm akak laju-laju di 019-2494819. Tq

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign