14 August 2015

OAT BUTTER CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


Salam semua

beberapa hari menyepi... nak cakap pasal cuaca, cuaca baik petang selalu hujan,syukur alhamdulillah... yang tak baiknya ...keadaan politik negara kita.. kalau coret kat sini rasanya sampai pagi tak habis haah.. entahlah.. ku doakan buat yang baik2 aje buat negara ku .. lagipun ini bulan kemerdekaan. baik taip benda yang bermanfaat yang boleh dikongsi dengan kawan2 semua 

kali ini nak share kek yang mudah2 dan x loaded dengan frosting memang kegemaran family wani lah.. Kalo buat kek berkrim2 ni lagi mereka tak makan. Hii.. So yang mudah dan simple itu sedap kan. Perkongsian untuk resepi oat butter cake.kelainan kek ni sebab masukkan oat. Dalam resepi dia masukkan oat yang x blend halus. Yang wani masukkan oat ni yang telah diblend halus.. Kebetulan jer ni..sebab ada stok oat yang telah diblend.. Abah wani suka minum air oat, jadi nak kasi lagi senang minum,buat homemade sendiri, blend jer oat segera tuh... Sebab tu wani ambik oat yang tu jer..x der stok yang x diblend .. Sukatan sama.. Tapi hasilnya Pun tak ada beza la jugak.

Lagi mudah ikut resepi asal ya x payah blend oat.. Hii air tu wani gantikan dengan susu cair. Nak lagi sedap. Kalau nak tahu bau oat ke tak , kena buat sendiri lah ya.cuma bila wani guna yang oat hancur ni.wani dah skip cara no 1 dan terus masukkan dalam tepung yang telah diayak

OAT BUTTER CAKE 
SUMBER:  bakericious

BAHAN - BAHAN
100 ml air  ( ganti dengan susu cair ) 
1 sudu besar susu pekat manis 
50 gm oat segera ( wani guna yang packaging warna merah )

200 gm mentega
100 gm gula halus 
4 biji telur
170 gm tepung kek ( wani guna tepung gandum biasa )*
2 sudu teh baking powder ( wani guna 1 1/2 sudu teh )*
1 sudu teh vanila

Kedua bahan bertanda * ini diayak 

CARA - CARA
1. Masukkan air, susu pekat manis dan oat ke dalam satu periuk, letak atas dapur dan kacau sampai adunan oat lembut. Sejukkan
2. Putar mentega dan gula halus sampai kembang 
3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sampai sebati
4. Masukkan vanila dan masukkan adunan oat tadi dan pukul sampai sebati
5. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan dengan kaedah kaup balik sampai adunan sebati
6. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu150 C dalam 40 - 45 minit atau sehingga masak

NOTA
Suhu bergantung kepada oven masing - masing
Resepi asal guna 9" loyang bulat tapi saya guna loyang segiempat 8 "




Komen
3 Komen

3 comments:

anajingga said...

fuhh lapar terus masuk blog wani ni :)

Puan Suri Fahmi said...

Wanie.....lama tak cilok resipi wanie. Pun lama tak buat kek :-)

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) said...

nk sekeping...
: )

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign