03 July 2015

BISKUT ARAB GEBU

Assalamualaikum....


Salam semua dan salam jumaat debaran syawal makin hampir dah ni dah 16 hari dah kita puasa, radio dah mula pasang lagu raya..biskut raya jugak entah ke mana hii.. Tapi apapun mood raya dah datang macam budak2 pulak. Hii.. 

Gambar kredit daridapur.com..biskut arab ni tak usah cakap memang favorite wani.. sebenarnya cuba tengok resepi biskut arab takut ada bahan lain tokok tambah dalam resepi kan.. Tapi check2 yang lepas rupanya wani dah ada pernah buat resepi ni tapi kuantitinya tu banyak sangat lah .. Yang wani ambil daridapur.com ni kuantiti nya sikit  guna 3 cawan tepung gandum. So, kepada sesiapa  yang nak mencuba, tak nak gentel lama2 gunalah resepi ni.. Jimat sikit masa tu.. Wani tempek kat sini sebagai rujukan. 

BISKUT ARAB GEBU
SUMBER: DARIDAPUR.COM

Bahan – Bahan 

1 cawan  susu tepung nespray
1 cwn minyk sapi. Biarkan macam tu. Tak perlu dicairkan.
sedikit garam
3 dan 1/2 cawan  tepung gandum yang telah diayak
ceri merah untuk hiasan. Potong kecil
Gula aising untuk hiasan apabila biskut sudah masak.

Cara Penyediaan Biskut Arab

Pertama , dalam sebuah bekas, masukkan susu tepung, minyak sapi dan garam. Gaul dengan sebati dan sekata. Selepas itu, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang cantik sekata dan sebati.
Kedua , bentukkan doh menjadi bulat kecil , letakkan doh di atas dulang pembakar , hiaskan dengan ceri . Panaskan oven selama 5 minit pada suhu 180’C . Selepas itu, masukkan dulang pembakar yang mengandungi susunan biskut tadi, bakar selama 15 -20 minit bergantung pada jenis oven.
Ketiga , biskut yang telah masak dikeluarkan dan disejukkan terlebih dahulu sebelum digaul dengan gula aising.
Wahh..senang kan cara dia. Tapi rasa memang sangat sedap. Gebu gitu. 
Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign