04 June 2015

AYAM GORENG BIJAN

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

resepi ni sangat mudah ..suka ratah makan saja.. sangat sesuai la buat lauk buka puasa..bercakap pasal lauk buka puasa ni,wani suka yang simple2 tak banyak kerja tapi hasilnya sedap ..  ...hitamnya lauk :D penuh dengan sos.. selamat mencuba

AYAM MADU BIJAN
SUMBER: JOM MAKAN

Bahan-bahan (ayam):
  • 3 ketul dada atau peha ayam
  • 1 sudu makan kicap cair (bahan perapan)
  • 1 sudu makan cuka (bahan perapan)
  • 1/2 sudu makan minyak bijan (bahan perapan)
  • 1 sudu kecil gula (bahan perapan)
  • Garam dan lada sulah (bahan perapan)
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung beras atau tepung jagung
Bahan-bahan (sos):
  • 3 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 2-3 sudu makan madu
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan kicap cair
  • 1/4 cawan air
  • Bijan yang telah digoreng tanpa minyak untuk ditabur
Cara-cara (ayam):
  • Gaul ayam dengan bahan bertanda perapan
  • Perap selama sejam atau lebih
  • Panaskan minyak, masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung atau beras ke dalam perapan ayam dan gaul hingga sekata
  • Goreng hingga keemasan, angkat dan toskan
Cara-cara (sos):
  • Campurkan kesemua bahan di dalam kuali
  • Masak sehingga agak pekat
  • Masukkan ayam dan gaul rata
  • Taburkan bijan dan sedia untuk dihidangkan
NOTA: wani tambah 1 sudu besar minyak bijan ke dalam bahan perapan dan ..sedikit minyak bijan masa penyediaan sos-sos.
Komen
3 Komen

3 comments:

cheq da said...

Sedap nti nk cuba utk menu berbuka nti..

Mel said...

sedapnya...pasni beli bijan dah tahu nak masak apa.hihi

Mayang ABDUL RAZAK said...

mak aiihhh sedapnya

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign