09 July 2015

APAM GULA HANGUS GEBU

ASSALAMUALAIKUM....



Salam semua

Alhamdulillah hari ni dah ramadan ke 10. Sekejap jer kan.syukurlah masih diberi kesempatan untuk berpuasa.bercakap pasal puasa ni ,,dah buntu dah nak masak apa..rasa semua orang pun sama situasi kan hiii .  Kali ini wani nak share pertama kali apam nak post kat blog.. Entry tertunggak sebelum puasa buat.. Kalau nak post bulan puasa masak apa wani rasa tak terpost kot..sebab rasa malas nak ambik gambar. Sebelum ni dah pernah buat apam versi lain tapi tak pernah post sebab masa tu main testing2. Hiii

Resepi ni dari majalah aroma sebab nampak senang sangat rasa lah nak cuba lagipun macam kek sarang lebah jer cuma yang ni versi apam tapi lagi sedap.. Sebab tekstur gebus..wani suka makan direct lepas keluar kukusan.gebuss sangat..jom semak resepi..mana tahu ada yang nak buat kuih untuk berbuka.. Sekali sekala layan apam pun boleh jugak.. 




APAM GULA HANGUS GEBU
SUMBER: MAJALAH AROMA MAC 2015

BAHAN A JADIKAN GULA HANGUS 

1 cawan gula 
1 cawan air panas 

BAHAN B DIBLENDER 

1/2 cawan minyak masak @ minyak jagung 
2 sudu butter
2 biji telur 
2 sudu susu pekat 

BAHAN C DIAYAK BERSAMA 

 1 1/2 cawan tepung gandum 
1 sudu teh soda bikarbonat 

CARA PENYEDIAAN 

1. Gula dihanguskan sehingga perang keemasan mengikut citarasa. Kemudian tuangkan air panas berhati - hati ya sebab ia akan meletup - letup. Sejukkan 
2. Panaskan kukusan 
3. Satukan bahan B dan dikisar sehingga gebu anggaran 3 minit dan masukkan gula hangus yang telah sejuk dan blender lagi. 
4. Masukkan bahan C dan kacau rata hingga nampak halus ( kalau nak mudah blender jugak )
5. Masukkan ke dalam acuan apam yang telah dilenser dengan minyak dan susun ke dalam periuk kukusan. Lap air pada tutup periuk agar tidak terkena pada apam semasa mengukus
6. Tutup periuk dan kukus selama 15 minit atau sehingga masak 

NOTA:  tip lain balut tudung periuk kukusan dengan kain supaya air tidak menitis atas apam










Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign