28 May 2015

SOM SOM PANDAN LAGI

ASSALAMUALAIKUM...


hujan sangat  lebat sejak maghrib tadi ..alhamdulillah syukur diatas rahmat mu ya Allah. dah lama pun tak hujan ..semalam pun dah hujan , hari ini hujan lagi..

entry di malam hari ..som som pandan lagi..jangan bosan ya..  kan dah cakap tak jemu wani buat kuih ni,, tak tahu istilah apa nak bagi dekat kuih ni, cepat dan mudah tapi seeedappp.. inilah ungkapan yang boleh wani bagi dekat kuih ni. dan kali ini wani buat ikut citarasa sendiri pulak bahan tak berubah tapi sukatan pulak berubah .. untuk mendapatkan hasil tekstur kuih ni lagi smooth dan halus ,wani tambah sukatan air. untuk olahan resepi ni, wani hanya buat separuh dari resepi asal. tak ada artificial color ya ..semuanya natural hanya hijau dari daun pandan.. tapi tak  berapa nak hijau pulak..

ramadan pun dalam beberapa minggu lagi.. wajib buat kuih ni..untuk berbuka puasa ..sejuk anak tekak bila makan kuih ni lebih2 lagi bila keluar dari peti .. bab2 kuih makan dengan sirap gula melaka memang favorite wani.. resepi yang dah wani olah kat bawah..resepi asal kat bawah sekali .. selamat mencuba!!!



SOM SOM PANDAN
SUMBER: DARI DUNIA DAPURKU

Bahan - bahan

500 ml air pandan ( guna 2 helai daun pandan dikisar bersama 500 ml air ) 
500 ml santan ( larutkan 3 sudu besar bumbung santan pekat dengan 500 ml air )
50 gm tepung beras 
50 gm tepung jagung
Sedikit garam 

Cara -cara
1. satukan kesemua bahan dalam periuk dan gaul rata. masak hingga pekat dan kilat  hingga adunan meletup - letup
2. untuk sirap gula melaka cara nya macam resepi di bawah.tapi buat separuh

BUBUR SOM SOM PANDAN 
SOURCE: qasihququinne

Resepi: kak fida@myr

by: quinnie@qasehququinnie.blogpspot.com

Bahan-bahan ( tergantung acuan atau loyang )

· 100 g tepung beras 
· 100 g tepung jagung 
· 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air) 
· 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes) 
· 1 sk garam atau secukup rasa 
· sedikit pewarna hijau (opt) 

 SIRAP GULA MELAKA :- 
· 500 g gula melaka 
· 1000 ml air 
· 2 helai daun pandan - disimpul  

Cara-cara 

1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan. 
2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga 
adunan meletup-letup. 
3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan. 
4. Sajikan bersama sirap gula melaka. 


Komen
1 Komen

1 comment:

anajingga said...

memang sedap wani, buat untuk iftar nanti..sejuk je makan.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign