22 May 2015

NESTUM TUILES

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua dan salam jumaat.

TUILES.. wani pun baru dengar perkataan tuiles ni.. jakun betul .. kali kedua buat nestum tuiles..first time buat wani buat bulat2 ..jadi masuk ovennya 2 kali.. kali ini buat sekali masuk oven jer..  tak nak main 2 kali .. jenuh nak tunggu..  sebenarnya resepi tuiles ni wani tengok dekat baking corner.. banyak sangat orang dok keep mentioning tuile.. tuile.. tertanya dekat sendiri apala maksud tuiles ni ..tengok gambar macam biskut .. tapi semua orang cakap resepi senang sebab nak habiskan putih telur boleh la buat tuiles ni.jadi wani google jap. apa maksud tuiles nih .. rupanya maksudnya macam ni



 "Tuiles, French for "tile", are a thin and crisp cookie with a lacy texture. the name "tuile" comes from their traditional curved shape ( like a Pringle) that copies the shape of roofing tiles once used n France - JOY OF BAKING


resepi asal guna oats..tak de stok so wani ganti dengan nestum.. hasilnya not bad.. SEDAP!!!!..crunchy and crispy gitu.. cara nak buat dia macam buat florentino cookies tu..tak pernah cuba buat lagi biskut florentino ni.. sebab lepas keluar oven biskut tu masih lembut dan kalau nak potong sama saiz kena cepat2 ambil pisau ..dalam 2 minit akan mula keras... kalau nak patahkan pun tak apa lepas keras tu..yang ni wani buat cantik sikit ..potong tapi jenuh la main tekan -tekan cepat2 nak bagi bentuk segi empat tu..


tesktur macam cookies cuma tak ada tepung ..kira nestum tu dah macam tepung la ya tapi bentuk bijirin .memang mudah resepinya..kalau makan ni buat sampingan sambil makan aiskrim pun sedap jugak ni..resepi asal pun ada  ..rasa tak puas hati tengok  link kat bawah. satu resepi ni tak banyak sangat tapi kalau nak test boleh la dulu buat untuk 1 adunan.tahan la dalam 3-4 hari lagipun kuantiti sikit

kat bawah tu ada nota..sila faham betul-betul ya, wani test tangan kiri pegang pinggan  kat bawah sikit. tangan kanan pegang tuiles paling atas  dan cuba jatuhkan atas pinggan ..Terus pecah.. saja nak test :D.. selamat mencuba

NESTUM TUILES
SUMBER: DARI DUNIA DAPURKU

OATS TUILES
SUMBER: INSTRUCTABLES


BAHAN-BAHAN

4 sudu teh butter -dicairkan

3/4 cawan nestum 
1 biji putih telur ( saya guna gred B) 
2 sudu besar gula halus ( saya sukat guna sudu makan ) 
sedikit garam 
sedikit vanila 

CARA-CARA

1.gaul sebati butter yang telah dicairkan dengan nestum
2. kemudian masukkan kesemua bahan yang lain dan gaul sebati 
3. sediakan loyang yang dialas dengan baking paper dan ambil sudu dan ambil sedikit doh letak atas baking paper dan tekan-tekan sampai nipis, kalau boleh sehabis nipis sebab inikan tuiles, bila masak nanti ia mesti rangup dan mudah patah
4. kalau tak nak buat bulat macam tu, letakkan kesemua doh atas baking paper dan tekan dengan jari yang telah dibasahkan dengan air sikit supaya tak melekat sepanjang kita tengah press doh tuiles tu.. Kalau rasa melekat boleh celupkan jari dengan air.tekan biar doh jadi nipis 
5.bakar dalam oven selama 15 minit.suhu oven masing2.suhu wani guna 150 C..last nak habis timing, wani pasang kipas takut hangit.
6. Bakar sehingga keperangan.sejukkan sebentar sampai tuiles mengeras baru boleh simpan dalam bekas kedap udara. 



NOTA: my cooking instructor told me away to test to see if you have made the tuiles thin enoguh. after baking and cooling the tuiles, drop one to the floor. if the cookies shatters into small pieces is is thin enough. if not, then the batter needs to be spread thinner 

using a wet fork press thinly into a round shape. ( have a bowl with water close by to keep wetting your fork). it is very important to spread the batter very thinly. the dough should be thickness of the almond.only put four cookies per baking sheet as they spread and have to be rolled onto a rolling pin immediately upon removing from the oven ( while still warm ) - JOY OF BAKING

Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign