14 May 2015

NASI LEMAK FROZEN

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

dah masuk hari khamis dah pun.. wani dah lama tak tengok apa ada dalam peti sejuk beku kat kedai.. nama je tajuk nasi lemak frozen.. nanti ada orang ingat ada lukisan kartun kat  bekas nasi lemak :D. tak ya, disebabkan letak dalam peti beku itulah pergi letak tajuk nasi lemak frozen.. kalau spagetti, lasagna, pizza yang dah beku biasa la wani tengok, yang ni terkejut jugak ni bila adik wani cakap ada nasi lemak ia paket lepas tu simpan dalam peti.. nak makan je, panaskan dalam microwave.. inilah yang dinamakan inovasi industri makanan.. zaman dah berubah tak macam dulu, bungkus dengan daun pisang..manusia dah malas dah sekarang ni  tapi bila tengok yang ni, bukan makan dengan sambal ikan bilis tapi makan dengan ayam rendang.. produk dari CP , boleh ia reka buat nasi lemak frozen macam ni..harga pun agak mahal la jugak dalam RM 7 lebih untuk satu bekas.

bagi wani makanan bila dah proses lepas tu simpan sejuk beku pulak.. tak berapa sihat.. kita nak la makan yang fresh kan.. kalau terdesak sangat nak makan dah kempunan dah tak tahu kat mana nak beli boleh la beli yang ni hiii.. ada jugak yang beli .. macam tak sesuai jer nak jual kat sini. kalau jual kat overseas tu sesuai la kot..mat saleh dan minah saleh tengok hiii..  nak makan boleh buat sendiri.. .. bukan hanya produk nasi lemak je,, nasi ayam kurma frozen pun ada.. aiii pengsannnn jap...



berlambak-lambak dah kat market jual frozen food macam ni kan.. tapi depends la kalau orang tu rajin nak masak , baik masak ..kalau malas beli lah yang macam ni senang cerita, jimat masa dan tenaga tapi duit jugak melayang  hiii
Komen
4 Komen

4 comments:

Nabihah said...

Wah nasi lemak frozen :-)

Mayang ABDUL RAZAK said...

takut nak makan.. cuba bayangkan berapa banyak bahan pengawet depa letak supaya tahan lama.. tapi kot le kalau gi obersea susah nak cr nasi kot boleh kot makan buat ilang rindu nak makan nasi

anajingga said...

antara pilihan yang ada jika ke luar negara kan Wani :)

Ombak said...

jangan takut nak makan.. tiada bahan kimia pengawet digunakan kerana sejuk beku itu adalah merupakan satu kaedah pengawetan, tak perlu lagi depa nak letak bahan kimia pengawet supaya tahan lama. Untuk info.... Sejuk beku merupakan satu teknik pengawetan yang tidak perlu lagi guna bahan kimia pengawet.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign