12 May 2015

KENTANG GORENG BIJAN

ASSALAMUALAIKUM.....


penuh muka facebook sebab pakat wish hari ibu .. bagi wani, hari-hari  HARI IBU.... ibu ku sentiasa di hati hingga ke syurga .. at least kan nampak la jugak muka-muka ibu yang dah banyak pengorbanan dekat kita..wani rasa hari tu lah semua pakat dok tunjuk muka ibu masing - masing :D.. walhal bukan budaya kita pun nak sambut .. atas nawaitu masing-masing.. pandangan sendiri.. oklah ya untuk entry hari ini yang tertunggak biasala  .. 3 hari menyepi .. nii..

bila dah tak ada sayur dalam peti, ubi kentang la yang jadi mangsanya.. memang bahan wajib ada ubi kentang kat dapur,

sebenarnya rasa dah boring sangat kalau buat kentang goreng macam ni mesti nak ganding dengan sambal.. jadi kali ini,wani buat kelainan sikit,rasa nak makan kentang ni manis karamel ,jadi terhasillah resepi ni .kali kedua dah buat nih.. wani suka bau bila halia dan bawang tu jadi karamel.. boleh la buat hidangan sampingan.. resepi ni sangat simple .. tak tahu nak cakap ala cina ke apa hii..

boleh la cuba ya ...


KENTANG GORENG BIJAN
SUMBER: DARI DUNIA DAPURKU

BAHAN-BAHAN

6-7 biji ubi kentang ( wani guna yang sederhana )
5-6 ulas bawang merah dicincang halus
4 ulas bawang putih dicincang halus
1 inci halia dicincang halus
kicap pekat ( kicap pekat ABC ) 3 sudu besar
kicap manis 3 sudu besar
bijan panggang  1 sudu besar
garam secukup rasa

CARA-CARA
1. ubi kentang dikupas kulit dan dipotong baji .
2. goreng dalam minyak yang panas sehingga perang dan masak.angkat dan sejatkan atas paper towel
3.panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan halia cincang, dan bawang putih cincang, tumis sampai wangi dan baru masukkan bawang merah dan tumis lagi hingga wangi.
4. masukkan kicap pekat, kicap manis dan garam .kacau rata
5. masukkan ubi kentang goreng dan kacau rata dan akhir sekali masukkan bijan sebelum tutup api
6. siap dan boleh dihidangkan terus

NOTA:Sos-sos boleh ditambah ikut kesesuaian ..



Komen
4 Komen

4 comments:

anajingga said...

sesuatu yang baru ni wani... manis kan.. :)

Bbwana adienia said...

assalam wani..

wana singgah sini..erm, sedap nampaknya kentang bijan tu..menarik!! ^_^

Suhana Mohd.Diah said...

wahhh..menarik..kreatif..mesti sedap!..tapi kalau takotkan kolestrol,jom kawal dengan PHYTOCOL ST!

http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/phytocol-st-cara-mudah-sekat-kolestrol.html

Mayang ABDUL RAZAK said...

wah menu senang ni, boleh le buat nanti taim tak de idea nak masak ape... sama gak le kentang memang sentiasa ada kat umah ni

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign