27 April 2015

THE MOISTEST CAKE IN A MUG

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

hujan sepanjang hari jer ..hari ni alhamdulillah macam musim tengkujuh  pulak..  ..dah sebab sebelum ni asyik panas dan rasa terpengap je.. biasalah macam tu..sebelum hujan nak turun mesti rasa panas semacam. rupanya nak hujan..

tanpa melengahkan masa, perkongsian hari ini, tak habis-habis dengan mug cake hii.. wani dalam proses nak habiskan coco powder huuu..resepi mug cake ni macam resepi yang coklat yang biasa macam kita bakar dalam loyang tu, cuma bezanya yang ni bakar dalam mug.. perbezaan tu ya lagipun kuantiti sikit jer.. selalunya,  kebanyakan resepi nak buat mug cake pakai telur terfikir jugak.. nak pakai mug jer.boleh pakai telur adunan kan sikit tak padan..letak telur kalau nak buat mug cake ni kek boleh jadi spongy.. memang betul lah .. .pernah buat yang ada telur .. mug kek yang ni  buat  tak pakai telur.. memang moist.. kesimpulannya kalau nak buat mug cake ni tak payah la nak guna-guna telur , buat rugi jer hiiii

yang ni unik sikit, letak peanut butter creamy kat tengah-tengah adunan,boleh jugak kalau nak letak coklat ke,,  best makan tengah suam-suam. buat untuk 2 mug.sesiapa nak cuba yang tak ada telur ni boleh la cuba ..

THE MOISTEST CAKE IN A MUG
SUMBER:TABLE FOR TWO BLOG
SUMBER: DARI DUNIA DAPURKU

BAHAN-BAHAN

1/4 tepung gandum*
2 sudu besar koko powder*
1/4 sudu teh baking powder*
2 sudu besar gula pasir ( boleh tambah jika rasa kurang manis )
1/8 sudu teh garam
1/4 cawan + 1 sudu besar susu cair
2 sudu besar minyak jagung/ minyak sayur
1 sudu besar peanut butter creamy

 bahan yang bertanda * diayak

CARA-CARA
1.dalam satu mangkuk, campurkan semua bahan kering
2. buat satu lubang di tengah mangkuk, dan tuangkan minyak jagung dan susu cair dan kacau sehingga bahan sebati
3. tuangkan ke dalam mug, dan letak peanut butter creamy di tengah-tengah .jangan tekan letak jer.
4. bakar dalam oven yang telah dipanaskan suhu 150 C selama 25 minit sehingga masak..test cucuk dengan lidi, jika lidi keluar kering tanda dah masak.

NOTA: Suhu ikut oven masing-masing

Komen
2 Komen

2 comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign