18 April 2015

KULIT MANDARIN OREN KERING (PART 2)

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

tengok dalam draft ni dah lama x sempat nak taip.. oklah yg ni second batch wani buat kulit mandarin oren kering ..dah lama dah bulan 2 ke bulan 3  lagi ni buat masa tu dah lepas raya cina tapi limau mandarin masih lagi berlambak-lambak kat market   .. sebab berasa tak puas hati, so buat lagi sekali.. kali ini memang cantik elok kikis urat putih kat kulit limau tu..

rendam dalam air suam ,,nak bagi urat putih tu cepat kembang dan boleh kikis dengan sudu lagi senang..tak tahu nak buat apa lagi dengan kulit limau ni.yang first batch wani buat ada la dok sorok dalam pantry ..kejap-kejap keluarkan sebab nak ambil bau limau bila buka tudung .. hiii .. kulit limau ni tahan lama yang first batch wani buat tu masih ok lagi.. lagi satu,  ternampak resepi buat laksa siam guna kulit limau ni..tak pernah lagi nak buat laksa siam ..insyaAllah ada kelapangan masa nanti nak try buat



teruja nak buat tapi tak tahu nak start dari mana sebab resepi tu ada ..tengok gambar kat bawah tu,bila urat putih dah dikikis sepenuhnya jadi macam tu la .. tinggal kulit saja.. jemur dalam 3 hari ..cuaca panas sekarang ni.. ohh lupa,,wani pernah rendam dalam air teh.. ehh sedap la jugak bau  limau ..tapi macam bazir lepas kembang macam tu ,,kena buang .tak suka pembaziran kena fikirkan nak guna keseluruhan kulit limau.. hiii.. kalau nak tahu cara nak buat boleh la tengok kat SINI



Komen
5 Komen

5 comments:

Nooriah Abdullah said...

ada ke masak guna kulit limau ni wani, tak tau pun kaknoor hahaha

cheq da said...

Ni dimkn cam mana ni wani..

muhammad nizam said...

sungguh rare.
salam blogwalking & singgah & follow join this site...

Wani said...

kena letak dalam masakan ..

Wani said...

TERIMA KASIH SudiI SINGGAH n join :) SALAM KENAL

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign