12 April 2015

CHOCOLATE CAKE IN A MUG

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

i heart chocolate ... kepada sesiapa chocoholic macam wani ni .. tak kisah dalam apa pun kek coklat dibakar dalam oven ke dalam microwave ke.. tetap makan jugak kan.. nak paling senang bila craving kek coklat tapi tak nak buat banyak ..for individual mug only ..rasa nak makan sorang2 kan tak nak kongsi dengan orang lain  boleh la cuba yang ni hiii..lagipun bonda dan abah wani dah pesan yang mereka tak berapa minat coklat dah sekarang ni.. ..jadi jangan buat banyak2.. aiks ..kepelikan kan.. ada ke orang tak minat coklat huuu...

 sebenarnya dah banyak kali buat choc cake dalam mug ni..wani bakar dalam oven sebab microwave tak ada..  sampai ada nak bereksperimen sendiri hiii.. sebab rasa ikut resepi orang tak berapa nak puas hati. nak lagi moist la ..macam2 lah... last-last tengok resepi orang jugak... wani berkenan resepi ni walaupun berjuta resepi kat web..dan resepi biasanya sekitar 4 sudu besar jer tapung gandum..  kita bereksperimen la :D.. macam2 jenis resepi jumpa dan macam2 cakap ada cakap telur tak letak pun tak apa .. sebab letak telur, kek  jadi spongy ..walau apapun go on jugak testing..testing la..dengan letak telur .. resepi ni ada tertengok orang post video kat facebook

jom semak resepi.ini hanya plain coklat mug cake ..tak ada apa2 fancy bahan yang nak dimasukkan kat dalam pun.biasanya bergantung dekat mug jugak .. kalau mug kecik terlimpah jugak  kek tu.. yang wani punya ni naik macam kuntum bunga tulip :D ..selamat mencuba..

CHOCOLATE CAKE IN A MUG
SUMBER:DARI DUNIA DAPURKU

BAHAN-BAHAN

4 sudu besar tepung naik sendiri
2 sudu besar gula halus
2 sudu besar coco powder
1 biji telur
3 sudu besar susu
3 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu besar coklat chip ( next time nak tambah 2 sudu besar ) 

CARA-CARA
1. satukan bahan kering tepung naik sendiri, serbuk koko ke dalam satu mangkuk dan ayak
2. sediakan satu mug , masukkan gula dan tepung gandum dan serbuk koko.gaul rata
3. pecahkan telur, susu dan minyak jagung serta esen vanila ke dalam mug
4. kacau sehingga semua bahan  sebati. dan masukkan coklat chip dan kacau sekejap
5. bakar dalam oven yang telah dipanaskan dalam 15-25 minit atau sehingga masak

NOTA: wani guna tepung gandum biasa dengan tambah 1/8 sudu teh baking powder dan secubit garam .susu ganti dengan susu cair 

mug cake macam ni sesuai makan bersama dengan coklat sos, atau pun aiskrim atau dengan krim.. baru masuk 






Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign