21 March 2015

DUP DAP DUP DAP.... BLUEBERRY CHEESE CAKE

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua

panasnya cuaca kat luar ,, nak menaip pun rasa rimas..kat belakang rumah wani ni ada pokok tu dia dah mati,betul ke istilah mati ni.. cuma pokok tu tak tumbang dan agak tinggi jugak .. dalam pukul satu la wani tengok ada 2 ekor burung kekukur  ke tekukur :D dok bertenggek atas dahan pokok yang kering tu.. pukul 1 tengah hari  tu time matahari tegak atas kepala tu.. ya Allah , siap menyisir bulu lagi.. tak panas ke wahai si burung..kalau kita time tu dok kat luar .. dah terloncat-loncat tu baru atas tanah .. yang burung tu tinggi melangit atas pokok lagi dekat dengan cahaya matahari kan.. bayangkan tak tertahan la panasnya. kalau tempat kita la.. burung tu relaxs je..

oklah ya..wani rasa nak cerita sikit pasal cheese kek yang wani buat ni.craving nak makan cheese cake membuak-buak lagi.. sebenarnya masih ada berbaki blueberry filling tu.. wani macam ni lah ..rasa macam lambat nak habis satu-satu bahan.. rasa macam dah berkurun beli tapi tak habis-habis lagi.. lebih kurang macam yang resepi wani buat sebelum ni cuma kali ini bluberry filling tu ada kat dalam batter.. sebenarnya resepi ni ada member kongsi dekat baking corner.. sebab resepi dia guna cream cheese..dan telur pulak guna 3 biji ..wani suka kalau part telur tu less heheh..  ni kali pertama wani guna cream cheese ni..:D sebelum ni buat guna keju keping jer.. entahlah nak teringin jugak buat guna cream cheese tapi last2 berakhir dengan keju keping jugak..



masalahnya bila wani guna cream cheese tu tak nak cair..pelik jugak apasal keju keping boleh cair tapi yg cream cheese ni tak nak cair..mulalah wani was-was tentang resepi yang dia share tu.. sebab memang lain cara dia nak cairkan keju ni.. cakap cairkan cream cheese dulu.. wani dah banyak kali buat dengan keju keping pun.. nak cairkan tu campur dengan susu.. yang resepi dia ni tak macam tu..

dan mulalah wani habis tokok tambah bahan macam susu, lepas tu tambah mentega .. habis tunggang langgang resepinya ..ikut suka hati nak tambah jer.. :D last-last memang tak cair-cair la..ada small lumps gitu..kalau nak tengok boleh rujuk gambar atas yang dah masak .. tepung tu habis wani up jadi 100gm..resepi asal 30gm.. telur 3 biji ku guna jadi 4 biji. memang saintis gila betul la kat dapur.. :D masa tu mula lah tak senang hati.. kadang-kadang terasa give up jugak .. kalau nak bantat ,, bantat jer lah.. dalam hati masa tu.. sebenarnya mana sedap guna cream cheese dengan keju keping ni..

time nak buat meringue jer lah ..nasib baik tak over beaten.. kalo tak entah jadi kek tak  ni ..alhamdulillah lepas bakar naik elok cantik.crack sikit kat atas jer.. wani guna api bawah saja.. cuma bau susu sangat.. sebab main tambah banyak jugak susu ni ..wani guna susu cair.. cuma kat luar kek tu macam basah-basah.. kat dalam bila potong ok.. nasib baik boleh makan..walaupun bahannya tu habis tokok tambah :D..

tak tahu nak letak ke tak resepi dia nih.. walaupun nampak menjadi cuma tak dapat wani pastikan measurement untuk bahan yang wani tokok tambah.kalau nak tengok resepi yang bagi wani memang puas hati sangat boleh tengok kat SINI dan SINI
Komen
1 Komen

1 comment:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign