04 March 2015

BUTTERLESS FRUIT CAKE

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua

permulaan bulan 3 ni mesti semua dah start terasa bahang kepanasan.. wani pun dah rasa dah kat sini ,,jadi memang betullah ramalan bulan 3 ni dah start nak kemarau macam tahun lepas.. kat sini tak hujan langsung lagi sejak CNY ..tanah pun dah berdebu..mudah-mudahan hujan turun la kat bumi sini..kalau dulu berita sibuk pasal musim banjir.. tak lama sibuk pasal musim kemarau huu.. dugaanNYa sabar je lah

oklah butterless fruit cake ni dah lama buat ..tertarik nak buat  sebab guna minyak.selama ni buat asyik guna mentega je.. tapi terfikir jugak sedap ke guna minyak .. kek buah kan macam tu.. wani simpan dalam peti 4 hari sebelum potong :D.. lama sangat dalam peti .. dah orang cakap lagi lama lagi sedap kan.. memang lagi lama lagi sedap pun.. resepi ni wani combine dari 2 resepi.. dari kak norlie dan juga dari kak azie.. wani ambil cara kak azie punya.. memang betul derhaka punya resepi..hii..

entahlah mungkin pandangan masing-masing kot. tapi bagi wani buah kering atau kismis .. mesti kena rebus dengan gula..maksudnya kena masak atas dapur ..wani bukan peminat kek buah tapi sebab dah biasa buat untuk makan2 family ..  bagi peminat tegar macam bonda wani ni.. dia ada komen.. kek buah macam mana sekalipun kena buat gula hangus lagiiiiii sedap.. itu yang masuk.. wani versi malas sikit time tu ..gunalah resepi ni.. habis jugak hiii

jadi resepi ni kalau sesiapa tak ada butter, tiba2 nak buat kek buah boleh la cuba resepi ni..resepi ini dah diedit sikit.. terima kasih penyumbang resepi..



BUTTERLESS FRUIT CAKE 
SUMBER:NORLIEHARUMI
SUMBER: AZIE KITCHEN


Saiz: 8"Persegi

 BAHAN2 A: 
150ml Minyak 
45ml Susu Cair
1 st Sirap Kencana / Madu 
1 sb Sunquick 
175g Gula Perang 
350g Buah Campuran
1 cawan air panas ( wani tambah )


telur 3 biji gred A


BAHAN2 B:
220g Tepung Gandum* 
2 st Baking Powder* (* diayak) 
50g Badam Cincang (Badam di panggang) - Along letak Gajus ( tak letak )
1 st Parutan kulit oren - Along tak letak Badam tanpa kulit - untuk topping tapi Along tak letak ( tak letak )


CARA2: 
1. Campurkan semua bahan A dalam mangkuk dan kacau rata dengan senduk kayu. 
2. Gaulkan bahan ayak, gula, buah campuran, badam cincang dan kulit oren. Perlahan-lahan tuangkan bahan A sambil di kacau sebati. 
3. Ratakan ke dalam tin yang telah dilapikkan kertas minyak dan dilenserkan minyak. 
4. Aturkan badam diatasnya dan bakar pada 180'C selama 40-45 minit atau sehingga masak.


NOTA

cara wani, satukan susu cair,sirap kencana / madu, sunquick, gula perang dan juga buah campuran kecuali minyak ke  dalam periuk dan tambah 1 cawan air panas, rebus hingga kismis kembang tutup api baru masukkan minyak. kacau rata..biarkan sejuk sikit..pecahkan telur satu demi satu  ke dalam adunan kismis.. biar bergaul sebati baru tuangkan ke dalam bahan B


wani guna kismis hitam dan campur kismis kuning sikit

wani bakar secara kaedah bain marie dalam oven
Komen
3 Komen

3 comments:

Bbwana adienia said...

wana peminat kek buah..lagi2 ayah wana..suka sangat makan..^_^

Mayang ABDUL RAZAK said...

wah mudah dan tak banyak bahan resepi ni.. bleh try ni wani.. akak kalau nak buat kek buah mesti fobia sbb bayangkan susah nak membuatnya.. nak try le resepi ni..

Siti Aisya Ibrahim said...

nnt nak cubalah...kite mmg suka kek buah, tpi kak sini xboleh nk beli sangat, banyak tak halal...nnt nak try resepi kak wani ni...kitw arituh kite try buat kek minyak chocolate, pastuh tak akr, kita kukus...sedap sangat, moist sangat2... lembut bila makan...cubalh kak wani :D

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign