23 February 2015

TELUR BOLEH BERDIRI ?????

ASSALAMUALAIKUM...


asyik pos resepi jerr ..meh bersantai santai jap dengar cerita.. emm baru baru ni wani ada buat experimen,,wani tak boleh la kalau ada orang cabar wani .. masa 4 hb februari 2015 hari tu.tak ingat dah hari apa.. sebenarnya wani tertengok pos Amberchia supermodel tu dalam ig dia .. dia cabar siapa boleh buat telur berdiri...ada sesiapa pernah buat ke.. wani ni memang minat sains lebih2 lagi dalam experiment hiii .. tapi Amber tu cakap telur boleh berdiri atau istilah dalam bahasa mandarin nya tak silap "Li Chun" sebab 4 hb dan 5hb tu adalah tempoh nak masuk musim bunga kan nak raya cina dah ni .. so every year  memang ada sesetengah masyarakat cina akan buat benda ni.. ooo patutlah wani ada pernah tengok rakan cina wani yang pos gambar telur ni dah beberapa tahun lepas dah tengok tu.. banyak nya dia buat semua telur berdiri..kalau tengok gambar atas tu,, kedudukan asal telur kat belakang tu macam tu lah ..yang depan tu dah berdiri.. caye tak??


wani sebenarnya macam tak percaya .ya ke telur boleh berdiri.. cubalah buat banyak kali percubaan gak nak buat .. mula-mula pergi buat dekat lantai kat ruang tamu jenuhhh tak berdiri langsung.. permukaan lantai tu mesti rata ya.. memang banyak menguji kesabaran dan kecekalan sampai terketar ketar tangan hiii

tapi kalau istilah sains wani baca macam mana nak cakap ya.. macam ada tarikan graviti macam tulah nak terang panjang lebar ..macam tak reti nak buat ayat :D..last last wani pergi buat dekat lantai dalam bilik ambil dalam 3 biji telur ..tarik nafas panjang-panjang ,,  first telur tu wani rasa tak sampai 5 minit pun bila letak sambil pusing2 lama sikit fuhhh terkejut tengok telur boleh berdiri.. teruja...lepas tu cuba buat untuk telur kedua dan ketiga .. yeayy semuanya menjadi macam tak percaya pulak tengok..


yang telur paling belakang tu dalam 2 jam jer bertahan terus jatuh.. yang telur depan ni esok pagi dalam pukul 9 pagi wani tengok dah jatuh ..semalaman dia bertahan.. tapi orang kata sebab tak pernah buat hari lain kot.. nak katanya 4hb tu special masa tu jer telur boleh berdiri.. wani pun tak pernah nak cuba hari lain.. malas aihhhh bercongok nak tunggu telur berdiri hiiii apapun dah berjaya buat .. maknanya experiment ni berjaya..alhamdulillah.. tengoklah tahun depan kalau rajin nak buat pulak.. kalau kalian rajin cubalah buat hiii


Komen
2 Komen

2 comments:

Nooriah Abdullah said...

wah wani, best ni nanti kaknoor nak try gak ni...

Bbwana adienia said...

menarik juga info ni..wana baru tau dan 1st time tengok..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign