24 February 2015

KERABU PAUH

ASSALAMUALAIKUM.....


salam semua

wani dengar musim panas dijangka start bulan 3 sampai ke bulan 9.. entah betul atau tidak wallahuallam..Allah maha kuasa jer yang tahu bila nak bagi hujan atau tak. panas atau tak.. last hujan tak silap masa raya cina hari tu.. sekarang ni tengok langit cerah biru.. masih lagi berangin .. dulu rasa jugak sejuk masa pagi tu..sekarang dah berkurangan dah sejuk..

Berbalik kepada entry hari ini,lama betul tertunggak resepi ni nak masuk dalam blog.akhirnya tercapai hajat jugak.resepi ni dekat lets masak dah pos.dekat blog lambat sikit.kerabu favorite family jugak ni.famos ni bulan puasa kerabu ni.asyik buat jer tapi kalau di bulan ramadan dalam plastik kecik tu jer mahal la jugak.kadang-kadang ada beli. masa tiba nak buka puasa dah rasa lain macam dah.maklumlah ada santan dalam kerabu ni.hari hari biasa buat tak apa.kalau nak jual main dengan santan, rasanya peniaga ni kena pandai adjust masa bila nak main bungkus suapaya tak basi.



ore kelate panggil pauh... mangga ni.. sebenarnya resepi ni mudah jer. yang uniknya letak ikan tawar bakar dalam ni ..yang tu sedap tu..oklah resepi kat bawah.. tapi next time wani rasa nak campur dengan mangga kecik yang masam tu..yang ni guna pauh lemak ..nak bagi ada rasa masam sikit lemak sikit hii... cubalah ya 

KERABU PAUH @ MANGGA 


BAHAN-BAHAN


3 biji pauh lemak atau mangga 
5 ulas bawang merah 
1 sudu teh lada hitam 
3 sudu besar kerisik 
garam secukup rasa 
gula secukup rasa 
2 tangkai lada burung dipotong serong 
3/4 cawan santan 
3 ekor ikan kembung dibakar diambil isinya

CARA-CARA
1. pauh atau mangga dibuang kulit dan diparut.ketepikan ( boleh guna mangga jenis lain ) 
2. bawang merah dan lada hitam ditumbuk halus 
3. masukkan isi ikan yang dibuang tulang ke dalam bahan tumbuk dan tumbuk lagi hingga lumat 
4. dalam satu bekas, gaul bersama bahan tumbuk dan kerisik. masukkan mangga yang diparut dan gaul hingga sebati 
5. kemudian masukkan santan dan perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.tabur lada burung yang dah dipotong.siap untuk dihidangkan

NOTA: 
1. untuk rasa lebih sedap, perah jus limau nipis
2. untuk kerabu yang lebih kering, kurangkan penggunaan santan..kalau boleh guna santan fresh yang diperah


Komen
6 Komen

6 comments:

Bbwana adienia said...

waniiii...apsal tayang kerabu pauh ni..terliur tau tengok...huhu..

cheq da said...

Pauh oh pauh..tgh berbunga lebat la ni kat kg wani..nti puah la nk mkn kerabu pauh tu..hihihi

Mel said...

Bukan setakat family wani je suka, family mel pun suka..kalau hidang tak habis jam tu, memang tak sah.hihii

tun_telani said...

Salam wani... kecur tengok.. tun suka wat colek je pauh nih.. hehe

Jueliza Jamani said...

salam perkenalan.. im follower 463.. wahh sedapnyaa....

Hamelia Hamid said...

Salam perkenalan..sedaknyooo

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign