25 February 2015

BEBOLA DAGING SOS LADA HITAM

ASSALAMUALAIKUM...


mengupdate blog ..masih ada dalam draft.. ini salah satu menu yang senang.. masih ada berbaki bebola daging ..daripada tak tahu nak masak apa.. reka sikit masak dengan sos lada hitam.. semua bahan ada kat dapur ..mulalah bersilat goyang sana goyang sini hii.. inilah hasilnya .. sedap.. hari tu wani makan nasi dengan lauk ni je.. alhamdulillah .. kenyang perut ..  kita ni apa yang ada bersyukur seadanya.. resepi kat bawah ya..

BEBOLA DAGING SOS LADA HITAM
SUMBER : DARI DUNIA DAPURKU


BAHAN-BAHAN
20 - 25 biji bebola daging
1.5 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh lada hitam kasar
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
garam dan gula secukup rasa
1/2 bawang besar dipotong baji
1 biji tomato dipotong empat atau lima
1 tangkai lada merah dipotong serong
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

CARA-CARA
1. goreng bebola daging hingga masak keperangan
2. bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk halus
3.panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.masukkan seerbuk jintan manis dan juga lada hitam kasar.kacau lagi hingga naik bau
4.masukkan sos tomato,sos lada hitam dan kicap manis.tambah sedikit air.masukkan tomato, bawang besar dan lada merah yang dah dipotong
5. masukkan bebola daging tadi dan kacau sebati dengan sos sehingga bergaul mesra dan pekat.tambah garam dan gula secukup rasa
6. siap dan boleh dihidangkan

NOTA
sos -sos boleh lebihkan kalau nak kuah banyak


Komen
7 Komen

7 comments:

Bbwana adienia said...

cantik dan menggoda sangat bebola daging wani tu..

Mel said...

Assalam wani.
Biasanya bebola mel makan dengan spaghetti je. Boleh juga lain kali buat begini. Makan dengan nasi putih.

Mayang ABDUL RAZAK said...

mesti bes kalau masak untuk anak2 resepi ni..

Wattie said...

Assalam Wani,
Klu dpt sepiring kan best, boleh pekena dgn nasi putih panas2, fuhhhh berpeluh dah dahi ni....

Wattie said...

Assalam Wani,
Klu dpt sepiring kan best, boleh pekena dgn nasi putih panas2, fuhhhh berpeluh dah dahi ni....

ahmad said...

Salam,

Saya nak minta tolong review applikasi android ini boleh?

Syarat kena install lepas itu review..
Jika dah buat semua itu tinggalkan link diruang komen nanti saya hubungi anda untuk bagi Gift Voucher Code 12% discount untuk membeli di blogshop kami.

Link ada dibawah ini

New Aplikasi Android Baju Sweet Muslimah

Terima kasih

Cr. Siti Hazreen Shahrom said...

wah...boleh cuba nanti nih!

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign