29 January 2015

JELI KELAPA

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua ....

last year dah buat jeli kelapa ni tapi rasa guna agar2 tali ..tapi untuk tahun ni jeli kelapa lagi hiii.. yg ni wani guna serbuk  macam gambar kat bawah tu.. bahan dia ada konyaku powder.. pokok kelapa depan rumah.. tapi milik orang .. dah mintak kebenaran dengan tuan tanah ... tuan tanah cakap ambil lah apa2 yg boleh dimakan pun.. sebab tuan tanah tak ada kat sini ..tapi tinggal kat luar kelantan...semoga murah rezeki tuan tanah ... pokok kelapa ni dah makin tinggi dah dulu senang jugak nak jolok2 mudah ..

tukang ambil nya adik wani lah .. lelaki kuat n gagah sikit...hiii.. terlintas nak buat jeli kelapa ni sebab agar2 powder ni pun dah lama sangat beli.. yg ni air  dari 2 biji kelapa tapi wani tambah sampai 3 liter air..elok2 jer jeli tu lembik2 sedap :)).. resepi ni walaupun senang wani rujuk kat blog secubit garam jugak.terima kasih kak nor..

terlebih zoom gambar ni tapi nampak tu kan ada kelapa hii... oklah kalau nak  cuba buat desssert yg mudah dan tak jemu makan ni ..siapa la nak tolak air kelapa kan..

JELLY KELAPA 2

Bahan2

1 Paket agar2 serbuk (10g)
2.6l Air Kelapa>>Kak nor guna air drpd 3 biji kelapa
Isi kelapa muda
11 sb gula>>Terpulang ikut kemananisan masing2
3 Helai daun Pandan ( wani tak letak ) 

Cara2:
· Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
· Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
· Padamkan api.
· Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
· Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.




**boleh tambahkan air sekiranyer air kelapa tak mencukupi kehendak resepi

NOTA: wani guna 3 liter air termasuklah air kelapa 


Komen
8 Komen

8 comments:

Bbwana adienia said...

Wana penah buat..memang sedap..lebih sedap makan yang dah disejukkan..nyum2 :)

Mayang ABDUL RAZAK said...

nyamannya tekak

anajingga said...

sejak pokok kelapa belakang rumah dah tumpang lama tak buat jelli kelapa ni Wani, sedap sangat kan makan sejuk-sejuk :) singgah malam ke sini

tun_telani said...

nyum nyum.. tun kalau buat ni, satu adunan utk 2org mkn. mmg puas hati

Wani said...

terima kasih sudi singgah :)) rasanya tiap rumah kena tanam pokok kelapa hii

Wani said...

kan.. hii tapi tak boleh lah ni rasa cukup 4 orang makan hiii

Wattie said...

Assalamualaikum Wani,
Aku tanya apa khabar (sambil.nyanyi lagu Joe Flizzow, hehehe). Lama kak tak mai sini, harap Wani sekeluarga sihat ya. Langkah kanan ni ada jeli kelapa, cuaca kat tpt kak pun panas, mesti best klu dpt hirup segelas.

Wattie said...

Assalamualaikum Wani,
Aku tanya apa khabar (sambil.nyanyi lagu Joe Flizzow, hehehe). Lama kak tak mai sini, harap Wani sekeluarga sihat ya. Langkah kanan ni ada jeli kelapa, cuaca kat tpt kak pun panas, mesti best klu dpt hirup segelas.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign