13 December 2014

PUDING ROTI LAICI

ASSALAMUALAIKUM....



Salam semua .. nak cuba updatekan blog.. hii.. maklumlah dah nak tutup tirai 2014.. sebenarnya tengok ada stok roti lepas tu ada buah laici dalam tin tu.. fikir fikir rasa nak buat puding roti tapi letak laici... terfikir jer.. lepas tu cuba search resepi eh ada pasal puding roti laici ni..... dah lama betul wani tak buat puding roti ni sebab bukan penggemar sangat ..jarang jarang tak apa buat.. hiii baru lalu makan..

resepi ni wani ambil dari dapur kak ita yang memang meletop2 tengok ke gambar tu.. tapi dia ambil resepi pun dari chef hanieliza  .. tak silap dari buku rasanya... terima kasih penyumbang resepi ..wani panjangkan kat sini pulak.. puding roti ni memang tak lari memang amat mudah buatnya... dan bila ada letak laici ni emm masukkk ..lagi bertambah sedap..buat separuh dari adunan sebab nak cuba kan..sos tak buat makan gitu jer dah sedap..  tapi next time boleh buat lagi.. selamat mencuba



PUDING ROTI LAICI

1 buku roti saiz kecil (450gm)
1 tin susu cair (400 ml)
2 cwn air (ita guna air laici yg dlm tin)
1 tin buah laici (dlm tin)
1/2 cawan gula halus
2 biji telur (dipukul)
2 sudu makan tepung jagung

Sos karamel
1 cwn gula perang
1/2 cawan air

Masak bahan diatas sehingga pekat untuk mendapatkan sos karamel
Koyakkan isi buah laici dan roti pada saiz yg kecil
Campurkan semua bahan cecair dan rendamkan selama 1 jam
Masukkan kedlm loyang yg telah disapu minyak.
Bakar pada suhu 180c selama 1 jam
Sejukkan dan potong semasa menghidang.
Hidangkan dgn sos karamel.
Komen
3 Komen

3 comments:

Amie said...

Rasa laici memang sedap... apalagi kalau dah jadi puding roti, selain sedap... pusing ini mengenyangkan!

Bbwana adienia said...

assalam..hi dear..lama la wana x singgah sini..sibuk ke?

roti puding laici ni nampak sedap..erm, mesti best makan ni kan wani :)

zila norazila said...

wahh akk kalau bw mmg memalam..sbb lapar he hee..happy new yer dik:)

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign