08 December 2014

KEK COKLAT CHIFFON LEMBAP DENGAN FUDGE BROWNIES ... GABUNGAN YANG MENARIK...

ASSALAMUALAIKUM....



bismillah hirraman nirrahim... salam semua .. lamanya tak jengah blog.. dah berhabuk penuh  tak sempat tuan rumah nak jengah..  dah masuk bulan december dah.. bulan depan dah masuk tahun baru 2015.. sekejapnya kan macam tak percaya.. pejam celik tup tup dah nak hujung tahun.. .. banyak sibuk la baru baru ni.. hujung bulan 11 baru ni adik wani kahwin..sebab itulah berdiam diri sangat tu.. rasa hari ni rasa lega tengok rumah dah tak macam tongkang pecah hiii... alhamdulillah majlis berjalan lancar..


oklah tanpa melengahkan masa .. bila wani belek belek gambar ada terjumpa satu je resepi yang tak sempat nak kongsi .. rasa yang ni dah last sebab lepas buat kek ni ..wani tak sempat nak buat ambil gambar bagai  dah.. insyaallah jika ada kelapangan masa akan rajin nak snap gambar bagai ya.. ..tapi tengok buat masa ni .. hujan dah mula turun dah ...sebelum ni dalam 2 minggu jugak cuaca baik je..

oohh sebut pasal kek cipon ni .. sebelum ni pun wani dah buat banyak versi dah kek cipon coklat ni ..macam-macam.. tapi ini la rasa yang terbaik sebab moist sangat.. kek cipon ni pelik sikit sebab wani saja saja letak tambahan fudge browies.. alkisahnya wani buat brownies ni terlebih manis... fikir punya fikir idea rasa nak masukkan dalam batter kek cipon maka hasillah kek coklat cipon dengan fudge brownies.. ..pelik ke ..tak pelik pun kan. lagi bertambah sedap.. saja je ni nak kreatif .. amateur chef kan kena kreatif ahaks!!!

resepi kat bawah ya untuk moist cipon cake .. maaf ya resepi wani semuanya dalam bahasa inggeris .. tak apalah lidah kita berbelit belit sikit.. hii dan wani letak juga untuk resepi fudge brownies.. resepi brownies ni kali kedua wani buat.. tapi kepada siapa yang nak cuba resepi brownies masing -masing tak apa juga ...dalam gambar step by step kat bawah tu wani lupa nak snap masa masukkan brownies tu .. brownies tu wani potong kecik kecik...nanti next time nak potong lagi kecik.. hii.. gaul kaup balik  sekejap je selepas selesai kaup balik dengan meringue...  selamat mencuba..




MOIST CHOCOLATE CHIFFON CAKE 

Recipe adapted from Butter, Flour & me

Egg Yolk Batter :
4 eggs  (80g)
30g brown sugar
1/4 tsp fine salt
50g vegetable oil
50g milk
1 tsp vanilla extract (I used 1/2 tsp vanilla powder)
30g cocoa powder } cocoa powder mixed well with hot water
100g hot water}
100g cake flour
1/2 tsp baking powder ( next time omit  )

White Egg Meringue :
4 egg white (165g)
60g caster sugar

Egg Yolk Batter :
1. Add egg yolk, brown sugar and salt, mix well using a hand whisk.
2. Add in oil, whisk in clockwise and mix well. Add in milk, mix well.
3. Add in vanilla extract and chocolate paste, mix well.
4. Sift in flour and baking powder and mix well.


Egg White Meringue :
1. Place egg whites in another clean bowl, beat with high speed until you can see big bubbles.
2. Gradually add in sugar and beat until soft peak.

 ** You can add in a few drops of lemon juice or white vinegar and beat until can see big bubbles 
then gradually add in sugar and beat till soft peak.


 Mix Batter :
1. Fold 1/3 of the egg whites meringue into egg yolk batter, gently fold with a rubber spatula until 
just blended.
2. Then pour the batter back to the balance 2/3 of egg whites meringue and fold until mixture is 
well blended.
3. Pour the batter evenly into the chiffon cake pan. Gently bang the pan on the table top to release air bubbles.
4. Bake in pre-heated oven at 165C for 45 mins.
5. Invert cake onto a cooling rack until completely cooled. Remove cake from pan and serve.





THE BEST FUDGY BROWNIES 

Yield: Makes 16 brownies
Note: This recipe doubles wonderfully for a 9X13-inch pan. Just keep an eye on the baking time and adjust accordingly.

Ingredients
· 10 tablespoons (1 1/4 sticks or 5 ounces) butter  = 140gm 
· 1 1/4 cups (9 7/8 ounces) sugar
· 3/4 cup plus 2 tablespoons (2 7/8 ounces) unsweetened cocoa powder (natural or Dutch-process)
· 1/2 teaspoon salt
· 1/2 teaspoon pure vanilla extract
· 2 large eggs
· 1/2 cup (2 3/8 ounces) all-purpose flour

Directions
1 Position a rack in the lower third of the oven and preheat the oven to 325°F. Line the bottom 
and sides of an 8×8-inch square baking pan with parchment paper or foil, leaving an overhang on two opposite sides. Lightly grease with cooking spray and set aside.
2 Combine the butter, sugar, cocoa, and salt in a medium microwave-wafe bowl. Microwave for one minute intervals, stirring in between, until the butter is melted and the mixture is smooth. Set the mixture aside until it cools slightly (is warm to the touch not 
hot). It will look gritty but it will become smooth once the other ingredients are added.
3 Stir in the vanilla with a wooden spoon or rubber spatula. Add the eggs one at a time, stirring vigorously after each one. When the batter looks thick, shiny, and well blended, add the flour 
and stir until you cannot see it any longer, then beat vigorously for 40 strokes with the wooden 
spoon or a rubber spatula. Spread evenly in the lined pan.
4 Bake until a toothpick inserted into the center emerges slightly moist with batter, 20 to 25 
minutes. Let cool completely on a rack. After the brownies are cooled completely, I like to 
throw 
the pan in the refrigerator - cold brownies cut much easier and taste heavenly. Lift up the ends of the parchment or foil liner, and transfer the brownies to a cutting board. Cut into squares and 
serve.



Recipe Source: adapted slightly from Smitten Kitchen originally from Alice Medrich’s Bittersweet
Komen
2 Komen

2 comments:

Mel said...

Kek coklat..lama x mkn..sedap2.
Mel pun kak kalu buat brownies mest termanis.sekali dua je buat pastu xmau dh..serik bazirkn bahan..huhu

cheq da said...

Hmmmm...sedapnya

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign