THE BEST FUDGY BROWNIES

ASSALAMUALAIKUM.....


salam semua ..

lamaaaaaaanya tak buka blog dan update apa2 yang patut. line internet ke laut pulak asyik x leh online jer.. apa khabar semua sihat ke .. ada orang rindu tak.. hiii.. ada ke orang rindu daku disini.. ok lah ya tanpa melengahkan masa resepi brownies ni kali kedua wani buat dan resepi ni memang terbaik... kalau dulu wani kurangkan gula ... tapi masa buat yg ni tak kurangkan la pulak.. ya amattttt manis .. lain kali wani nak kurangkan dah .. x kira dah hiii... brownies ni wani tak kisah sebenarnya kalau dulu nak tau jugak macam mana tip nak bagi flaky crust kat top tu kan.. nampak comel jer.. tapi buat tak jadi jugak.. tapi sekarang tak kisah dah hiii... 

tak sempat wani nak translatekan .. sebab dah lama tak update ni .. kena letak jugak resepi ni.. kesibukan akan menyusul kemudian hari... nanti kalau ada masa dan ruang nak update jugak dekat sini.. .. oklah ya resepi kat bawah ya.. resepi brownies ni memang tak guna cooking chocolate.. jadi tak payah runsing kalau stok cooking chocolate tak ada .. tapi mesti lah kena ada coco powder ya ... sebab wani jarang sangat beli cooking chocolate .. tak berapa nak guna.. ..kebanyakan resepi banyak guna coklat masakan sebenarnya .. ..nasib baik jumpa resepi ni...ubah letak dalam paper cup.. sebenar banyak kisah di sebalik kejadian brownies ni .. nanti wani cerita kemudian hari hiii.. selamat mencuba ...

rasa macam musim hujan dah nak start dah ni.. hujan sepanjang hari ... hari ni... sejukkkk

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS tq :))

THE BEST FUDGY BROWNIES 


Yield: Makes 16 brownies
Note: This recipe doubles wonderfully for a 9X13-inch pan. Just keep an eye on the baking time and adjust accordingly.

Ingredients
· 10 tablespoons (1 1/4 sticks or 5 ounces) butter  = 140gm 
· 1 1/4 cups (9 7/8 ounces) sugar
· 3/4 cup plus 2 tablespoons (2 7/8 ounces) unsweetened cocoa powder (natural or Dutch-process)
· 1/2 teaspoon salt
· 1/2 teaspoon pure vanilla extract
· 2 large eggs
· 1/2 cup (2 3/8 ounces) all-purpose flour

Directions
1 Position a rack in the lower third of the oven and preheat the oven to 325°F. Line the bottom 
and sides of an 8×8-inch square baking pan with parchment paper or foil, leaving an overhang on two opposite sides. Lightly grease with cooking spray and set aside.
2 Combine the butter, sugar, cocoa, and salt in a medium microwave-wafe bowl. Microwave for one minute intervals, stirring in between, until the butter is melted 
and the mixture is smooth. Set the mixture aside until it cools slightly (is warm to the touch not hot). It will look gritty but it will become smooth once the other ingredients are added.
3 Stir in the vanilla with a wooden spoon or rubber spatula. Add the eggs one at a time, stirring vigorously after each one. When the batter looks thick, shiny, and well blended, add the flour 
and stir until you cannot see it any longer, then beat vigorously for 40 strokes with the wooden spoon or a rubber spatula. Spread evenly in the lined pan.
4 Bake until a toothpick inserted into the center emerges slightly moist with batter, 20 to 25 
minutes. Let cool completely on a rack. After the brownies are cooled completely, I like to 
throw the pan in the refrigerator - cold brownies cut much easier and taste heavenly. Lift up the 
ends of the parchment or foil liner, and transfer the brownies to a cutting board. Cut into 
squares and serve.



Recipe Source: adapted slightly from Smitten Kitchen originally from Alice Medrich’s Bittersweet

NOTA : KALAU NAK BROWNIES NI  TEKSTUR NYA MACAM GOOEY JANGAN TERLEBIH BAKAR ... 

Post a Comment

Previous Post Next Post