07 October 2014

CHOCOLATE OATMEAL CUPCAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua ..

selamat bertemu kembali.. hari raya haji dah pun lepas .. sekarang ni main mendung lepas tu hujan maklumlah dah nak penghujung tahun ni,,, musim tengkujuh pula yang nak tiba ... oklah ya hari raya haji baru ni pun tak de la special menu yang masak.. wani bakar je kek gula hangus nak bawak balik rumah mak long sebab family gathering semua berkampung kat sana..

kali ni nak berkongsi resepi chocolate oatmeal cupcake.. sebenarnya jadi nya nak terrrrr buat cupcake ni sebab ternampak ada oat masih berbaki dalam bekas .. lama sangat dah dok dalam bekas tu nasib baik tak ada apa-apa.. daripada dok simpan lagi lama wani cubalah nak buat kek coklat versi ada oat ni .. kalau ada benda tak habis macam ni lah kena jadikan makanan gerenti habis licin makan,,,,,terlintas nak buat kek pun sebab dah habis fikir idea nak buat apa .. ini pun resepi jumpa dalam web.. buat masa sekarang ni .. pakcik google la teman sejati ku.. nak cari apa apa google jer.. terima kasih pakcik..hiiii

nak tau rasa .. bila dah bergaul sebati dan bila dah dibakar .. serius tak nampak langsung oat tu .. entah ke mana menghilang hancur dalam batter untuk cake tu kot.. apa pun sedap sesiapa yang nak mencari kelainan dalam satu kek.. resepi ni untuk kek kalau nak bakar dalam papercup jadila cupcake. tabur choc chips kat atas  ..dalam resepi ada letak ganache wani tak letak ..wani tak ikut resepi  sangat ..lain sikit ya .. boleh baca kat nota di bawah ya.. selamat mencuba..

nak follow wani punya blog main klik2 dekat paling atas sebelah kanan ya.. ada lah perkataan FOLLOW tu.. 



CHOCOLATE OATMEAL CAKE 

1 cup quick oats, my homemade instant oatmeal works great
1 1/4 cup water, boiling, I think I will use milk or buttermilk next cake
1/2 cup Hershey's Special Dark Cocoa, or any cocoa
1 1/2 cups King Arthur unbleached all purpose flour
1 1/2 cups sugar
3 Tablespoons molasses, unsulphured ( wani tak letak ) 
1 teaspoon baking powder
1 1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
2 eggs, beaten
1/2 cup oil
2 teaspoons vanilla extract
1/2 cup Hershey's Special Dark Chocolate Chips or semi-sweet, optional


Put oatmeal in a bowl, sift cocoa in, add boiling water, stir and set aside for 20 minutes or until liquid 
is absorbed.  
Preheat oven to 350 degrees F.
Grease bundt pan.  My bundt pan was too large  I think I have a 12 cup. 
In large mixing bowl whisk, or sift, together flour, salt, baking powder and baking soda.
Beat together sugar, molasses and oil.  Beat in eggs until mixed.  Add flour mixture and beat just until incorporated.  Add oatmeal mixture and vanilla, stirring to mix well but not over mix.  
Pour batter in bundt pan and cook for 20 - 30 minutes.  It's done when toothpick comes out clean.  
Always check before earliest time.  
Let cool for 20 minutes.  Run a plastic knife around edges, I use one of my twins old zoo pal knives,  ~smile~  Remove from pan onto serving plate or cooling rack. 
Top with ganache or dust with powdered sugar.  

Dark Chocolate Ganache
1/4 cup heavy cream
1/2 cup Hershey's Dark Special Chocolate Chips or semi sweet chips

Heat cream just until boil.  While heating but chocolate chips in a bowl. 
Once cream has come to a boil, pour over chocolate chips.
Whisk until chocolate is melted and smooth.
Spoon over cake.


Slice and enjoy warm or place in refrigerator to set chocolate. 

nota: wani buat macam kita buat choc moist cake:  oat, minyak, gula pasir, coco powder dan gantikan air panas dengan susu coklat.. campur semua dalam satu periuk, masak dengan api perlahan sampai sebati tak perlu mendidih tak apa.

lepas tu gaulkan tepung sikit demi sikit dengan adunan coklat tadi.. 
Komen
3 Komen

3 comments:

Bbwana adienia said...

Salam aidiladha wani sayang..

Wana suka makan oat ni..hm, memang bgus buat kelainan cupcake coklat ada oat..memang kena sapu habis di makan..^_^

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) said...

bagus betol idea cupcake ni..

mama sara nur said...

assalam wani
wowww sedapnya
cantik naiknya

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign