BROWNIE BUTTER CAKE

ASSALAMUALAIKUM....



salam semua

selamat menyambut hari deepavali kepada semua kaum india di Malaysia..mesti ramai balik kampung bercuti. kan .. oklah kita teruskan kepada cerita hari ini.. emm wani buat kek ni  dah lama dah ..sangat menarik kek ni dengan kombinasi brownies dan butter cake.. cuma disebabkan masa tu wani ketiadaan cooking chocolate so wani gantikan dengan serbuk koko.. ish ish memang derhaka sungguh..tapi jangan buat macam wani ya ikut resepi ni .. tengok dah terhitam sudah bahagian bawah brownies tuu..

cara dia buat  bakar bahagian brownies dulu baru bakar yang butter cake.. tapi wani buat macam tu cam terhangit sikit.. .sebab bakar 2 kali..  pelik jugak nape dia bakar macam tu...mungkin nak elak dari bercampur .. batter untuk brownies tak la cair sangat.. jadi rasa next time nak bakar sekaligus terus la .. tak pe kali ini experiment dulu

sedap kek ni ada kelainan sikit.. boleh la sesiapa nak cuba ya .. resepi kat bawah...hari mendung je ni hujan rintik rintik... oklah ya bertemu di hari dan masa yang lain..

FOLLOW BUTTON SEBELAH KANAN PALING ATAS TQ :))



BUTTER CAKE BROWNIES 

Ingredients:
Brownie:
140g (5oz) Dark Chocolate (broken into pieces)
50g (¼ cup) Butter
50g (¼ cup) Brown sugar
1 Egg
35g (¼ cup) All purpose flour

Butter cake:
120g (½ cup) Butter
100g (½ cup) Sugar (I reduced by 1 Tbsp)
Eggs
120g (1 cup) All purpose flour
2g (¼ tsp) Baking powder
50ml (3 ½ Tbsp) Fresh milk
Method:
Grease and line a 10cm x 20cm (4×8-in) loaf pan with aluminium foil.
Preheat oven to 180C/350F.
To make brownie, melt chocolate and butter over low heat. Remove and leave to cool slightly. Stir 
in brown sugar until blended.
Add in egg, mix well. Fold in flour, mix until well combined. Pour batter into prepared pan. Bake in preheated oven for 15 minutes. Remove.
To make butter cake, beat butter with sugar until creamy. Add in eggs, one at a time, beating well after each addition.
Fold in sifted flour and baking powder, alternately add in fresh milk, mix to form batter.
Spread the butter cake batter over brownie, bake in oven at 160C/320F for 25-30 minutes or until cooked. Insert a cake tester in the middle to check doneness.
Cook’s Notes:
1 I am using allrecipes.com conversion chart. For the best results, please follow the metrics measurement.


2 I mixed the butter cake batter while baking the brownie. Then I poured the butter cake batter VERY QUICKLY onto the “hot” brownie. The butter cake batter will melt instantly. The second 
time I baked this brownie butter cake, I put the butter cake batter into a piping bag and cut a 
big 
hole at the tip, pipe in the butter cake batter quickly, and  just shake and tapthe pan to smooth 
the top.

1 Comments

  1. bagus resepi ni wani..menarik sangat..kalau senang-senang nanti insyaallah wana nak try buat gak lah..^_^

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post