24 September 2014

ROSELLE CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua ..

selamat bertemu kembali ..terima kasih kepada pengunjung yang tak jemu jemu singgah masuklah ke dapur maya ni ya tapi tuan rumah tak boleh nak menjamu kuih muih lauk pauk ... tetamu semua boleh menyelongkar resepi je hiii.. alahai kalau betul betul datang rumah boleh buat jamuan makan ...maaf  wani tayang chiffon cake lagi hii

nak tau cerita nyaris nyaris chiffon cake ni failed.. sebab wani ingat macam terlebih putar putih telur.. bila kaup balik tak bergaul dgn smooth .tapi teruskan jua dengan zikir dan selawat.. alhamdulillah  elok nya masak ..cuma kek chiffon ni kalau wani bakar memang wani saja lebihkan masa wani takut tak masak.. wani suka kalau kerak kat keliling kek tu nampak terlebih brown tak apa asalkan masak ....lain orang lain cara bakar kek nya kan.. tapi lepas 30 minit pertama tu ,,wani tutup dengan kertas foil ..tak nak burn kat atas tu.. nanti kalau x cover terlebih burn pulak...

kali ini kelainan sebab letak  preserved roselle.. roselle tuuuuu kenal tak ..wani beli yang candied tapi masih rasa masam2 ..bila letak dalam kek chiffon ni tahan la sikit masam2 tu.. boleh la ada kelainan sikitt... comel kat dalam kek nampak tompok tompok merah roselle hiii... cubalah ya :))


ROSELLE CHIFFON CAKE 

(A)
70g Roselle juice   
To make juice, boil 50g of Roselle fruit (seeds removed) with some water to measure 70g liquid
some sugar Roselle has a sourish taste so you might need to add some sugar. I added 20g of sugar

(B)
4 egg yolk
70g cooking oil
20g sugar

(C)
100g Low protein flour (or superfine)
1/2 tsp baking powder

(D)
4 egg whites
100g sugar
1/8 tsp cream of tartar

METHOD
1. Boil (A) until sugar dissolves and colour darkens. Leave to cool. Chop Roselle finely.
2. Mix (A) into (B) until well blended
3. Add (C) and mix well
4. Whisk egg whites until foamy. Add tartar, then sugar and beat until stiff
5. Fold meringue into flour batter in step (3)
6. Bake in preheated oven at 170C for 40 mins.

Notes on making Chiffon Cakes
1. Flour batter must never be too wet.
2. Egg whites must be beaten until stiff or cake will fall out of the tin when you overturn the cake.
3. Immediately out of the oven, cake tin must be overturned to prevent the cake from collapsing
4. Always make sure your cake is cooked completely. If your cake is underbaked, you will definitely 
hear a 'PLOP' sound within seconds after you overturn the cake tin. And that sound, my friends, is the dreading sound of your cake tumbling down  :D

NOTA: resepi ni dia guna roselle yang fresh tu tapi wani beli yang preserved roselle.. dan wani gantikan jus roselle tu dengan susu cair 70gm.. dan untuk gula tu pandai2 la tak nak manis kurangkan...

kaup balik adunan sehingga siap  baru boleh masukkan roselle cincang kedalam adunan secara berselang seli 




Komen
2 Komen

2 comments:

Bbwana adienia said...

fuh, cantiknya chiffon tu..wana memang kagum sebab wani buat kek ni selalu nampak cantik dan gebu..

rahel said...

Nampak gebu chiffon kek ni...

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign