29 September 2014

MEE KARI

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

alhamdulillah bersua di malam hari buat tetamu yang sudi  datang singgah ..jika nak follow butang follow ada kat sebelah atas paling kanan.. wani tak tahu nape tak nampak butang follow dekat followers kat atas nih.. jadinya tersorok pulak.. tulisan tu kecik sangat .. perhati elok elok ya ...

hemm kali ni tayang mee kari sebenarnya resepi ni kali kedua wani buat ...meee kari ni pun salah satu makanan kegermaran wani jugak.. wani kalau bab mihun mee ke apa ke memang no satu di hati.. guna resepi kak azie walaupun sebelum ni dah banyak kali buat tapi resepi main campak campak ..mana ada bahan masuk tak ada tak masuk hiii.. kali pertama buat dulu pun stok udang tak masukkan pun pakai main letak dalam kuah jer.... dan kali kedua buat ni baru wani bersungguh nak buat stok udang dan blend bagai..barulah nak masukkan ubi kentang lecek kat dalam kuah tu .. maklumlah kita ni sifat malas sure kena ada kalau nak cepat kan ... oklah berbalik resepi ni ni pun wani tertinggal bahan tumbuklah serai dan halia berasingan sebab wani guna bahan kisar  segera yang dah wani buat jadi tak payah la bersusah bagai nak buat ibu sambal.. ibu sambal memang selalu kena ada dalam peti .. tak ada benda ni memang  tak buat kerja wani kat dapur... laaa jawabnya

walaupun wani tertinggal bahan tumbuk tu .. masyaallah kuahnya memang sedap jugak maklumlah stok udang ada kat dalam kuah tu jangan runsing hiii.. siap je terus make upkan mee dengan bahan - bahan hiasan sebelum makan.. sesiapa yang teringin nak buat tu boleh buat sendiri baru puas hati sedap pun sedap...maaflah ya tak nampak kuah mee sebab penuh dgn bahan make up hii

MEE KARI KERANG 

Bahan bahan:
1/2 ekor ayam - di potong kecil
6 sb rempah kari daging (bancuh dg sedikit air)
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat (guna 2 santan kotak 200ml)
5 cawan stok udang 
1 kg isi kerang atau lebih
1/2 cawan minyak masak 
2 keping fishcake- hiris nipis
10 ketul fish ball- belah 2
1 biji kentang - rebus & tumbuk
Garam dan sedikit gula
Air secukupnya 

Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sb cili kisar (boleh juga guna serbuk cili)
1 btg serai
2 sb udang kering- rendam & tos
1 cawan udang hidup (buang kulit & blend dg stok udang)

Bahan Tumis
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
2 batang serai - ketuk

Bahan Utk Mee dan Hiasan
1 kg mee kuning- celur, tos & lumur minyak menggoreng bawang
3 keping tauhu kering - digoreng & hiris nipis
2 fish cake - goreng & hiris nipis 
4 biji telur - direbus & belah dua
4 biji limau kasturi - belah 2
Daun bawang dan daun sup- dihiris
Cili merah dan cili hijau - hiris
Sawi - dicelur dan tos
Taugeh - goreng tanpa minyak
Bawang goreng

Cara-cara
Buat stok udang dengan membuang kulit dan kepala udang dan asingkan isi. Rebus kulit dan kepala 
udang seketika. Kisar dengan sedikit air dan tapis airnya. Kemudian kisar isi udang dengan air 
rebusan kulit udang tadi. 
Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tumis. Masukkan pula bahan bahan kisar dan tumis 
sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, kacau 
sehingga naik bau.

Masukkan 1 cawan air dan biarkan mendidih. Masukkan ayam yg di potong kecil dan biarkan sehingga empuk.
Masukkan  fish cake, fish ball, stok udang dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak, garam dan gula.

 Masukkan ubi kentang yang telah ditumbuk bertujuan untuk memekatkan kuahnya.
Akhir sekali masukkan kerang dan sesuaikan rasa dan kepekatan. Bolehlah tutup api, angkat dan 
hidangkan. Jangan masak kerang terlalu lama untuk mengelakkan ianya menjadi liat.

Cara Menyediakan Mee Kari Kerang.
Masukkan sedikit mee ke dalam ke dalam mangkuk. Letakkan sawi, taugeh, telur rebus dan 
tauhu goreng.
Tuangkan kuah di atas mee tadi.

Tambahkan dengan perahan jus limau kasturi. Akhir sekali taburkan daun sup, daun bawang, cili dan bawang goreng.

Sedia untuk dimakan
Komen
2 Komen

2 comments:

zainah mukhtar said...

Assalamualaikum...
teringi nak cuba reseepi ni...tapi suami alergik dengan udang la plk.kalau tukar dgn stok ayam blh tak?rasa dia mesti ada bezakan tak kick mcm letak stok udang...sedapnyaa mee kari tu..tgk gambar pun tahu sedap doh..

jemput singgah blog saya jg deh.
http://www.zaizamrichvitashop.blogspot.com/

Wani said...

waalaikumussalam...terima kasih sudi singgah ..blh jugak kot tukar tapi bau ayam lah.. kan hii tapi tahu2 lah sttok seafood ni memang mmbangkit selera dalam setiap masakan x kisah blh letak pun ... :))

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign