10 September 2014

DADIH COFFEEMATE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua .. baru ada masa nak update blog..baru baru ni wani nak habiskan stok coffeemate sebab expiry date dah nak dekat .. wani bukan beli coffeemate ni tapi ada orang bagi.. banyak pulak tu paket besar tapi kalau nak kata wajib coffemate untuk dibeli ...tak kot.. memang tak akan beli coffee mate ni .. bila dah buntu dah nak habiskan macam mana terbelek resepi jumpa lah resepi ni .. memang niat lama dah nak cuba tapi tak cuba cuba jugak. 

alang alang dah terbuat ni nak letak dalam blog lah.. sebab jarang ni nak ada resepi guna coffeemate sebab family bukan penggemar coffeemate pun.. eh sedap tak tau pulak sedap haaaa tapi next time wani kena ikut resepi yang dia bagi tu letak perisa  baru lagi sedap .. wani nak nampak kuning wani letak pewarna kuning .. lepas tu bonda tanya perisa jagung ke.. kaitkan betul kuning dengan jagung hiiii. oklah jom semak resepinya ya.. banyak betul dapat satu resepi ni.. 

DADIH SEDAP COFFEEMATE
By Shikin
Sumber Yatie Memories

Bahan-bahan ( 20 cup kecil )
· 10gm agar2 serbuk 
· 1 1/2 cawan gula pasir
· 3 liter air (dlm 12 cwn)
· 200 gm Coffemate Creamer
· 1 tin susu sejat/ cair 
· Perisa jagung, strawberry emulco, perisa pandan dan perisa keladi
Cara-cara 
1 Dalam periuk yg bersih,masak air, agar2 serbuk dan gula sampai mendidih.Kacau rata.
2 Perlahankan api dan masukkan creamer coffeemate dan kacau sampai creamer larut. 
3 Tuangkan susu cair dan kacau sebati. Kacau hingga hampir mendidih dan tutup api.
4 Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut citarasa yg di kehendaki.
5 Saya bahagikan pada 4 bahagian dan satu bahagian letak perisa jagung, 1 perisa keladi, 
1 perisa pandan dan satu lagi perisa strawberry. Ikut selera masing2lah ya.
6 Kacau cepat2 setiap perisa tu, dan tuang ke dlm bekas. Biarkan sejuk dan bolehlah di masukkan dlm petiais.
7 Siap dan bolehlah di makan... Selamat Mencuba.

Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign