23 August 2014

MIXED PEACH MANGO YOGURT CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...




salam semua bersua kembali.. hemm buat pertama kalinya sejarah Malaysia berkabung semalam.. al - fatihah dan salam takziah diucapkan kepada semua mangsa mangsa nahas MH17.. dariNya kita datang kepada Nya jua kita kembali..semoga keluaraga mangsa tabah dalam menghadapi musibah ini.. Allah sebaik baik perancang..

oklah berbalik untuk kisah hari ini ..wani ni memang hantu kek cipon .. rasanya entry paling banyak dalam blog ni kek cipon.. senang dan mudah tak payah guna butter ..itulah  pilihan wani  hii..kali ini berkongsi resepi peach mango yogurt chiffon cake.. selepas berexperiment la masuk yogurt dalam adunan kek cipon ni tekstur lagi super moist.. wani perasan la ..memang moist.. moist dia tu lain dari moist yg tak letak yogurt.. kali ini tambah perasa yogurt lain ambil bau je pun hii..resepi wani google dari internet jumpa la macam kat bawah ..banyak buat olahan sikit sebab wani guna 1 bekas yogurt jer ..boleh tengok kat resepi bawah ya apa yang wani ubah,, ok selamat mencuba !!!



PEACH YOGURT CHIFFON CAKE 
SOURCE: phonghongbakes


Mixture A :
1. 5 egg yolks
2. 270 ml peach flavoured yogurt (I used 2 tubs of Nestle yogurt) (wani guna 1tube jer 135 gm)
3. 85ml vegetable oil ( wani guna 60ml )
4. 50g sugar
5. 150g flour (I used superfine flour) ( 100gm tepung )

Mixture B :
1. 5 egg whites
2. 1/2 tsp cream of tartar
3. 50g sugar

Method :
1. Preheat oven to 160C

For Mixture A :
1. Whisk egg yolks with sugar to mix well.
2. Add yogurt and vegetable oil. Mix well.
3. Sift flour into the mixture and mix until a smooth batter forms.

For Mixture B :
1. Add cream of tartar into the egg whites and beat until foamy.
2. Add sugar gradually and beat until stiff peaks.
Pour Mixture A into Mixture B and fold the two batters to ensure that they are evenly mixed. 
Pour into chiffon pan and bake for 45 minutes. When done, remove from oven and invert pan. 
Cool completely before removing from pan.


Komen
2 Komen

2 comments:

Bbwana adienia said...

salam wani cayang..

em, nampak best pula kan kek cipon tu dengan tambahan yogurt..nak buat tapi x reti buat kek cipon..wani tolong ajar wana bleh????hehehe..

Wani said...

sonang je kek cipon ni apasai x leh buat .. tutorial pon dah ada kat bawah tu.. kena cuba2 buat hiiii

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign