17 July 2014

MAGIC CAKE

ASSALAMUALAIKUM..



salam semua .. alhamdulillah dah masuk 19 ramadan kan. tak kurang 10 hari lagi nak raya. begitu cepat masa berlalu dan begitu jugalah ramadan. semoga ibadah kita diterima Allah.. bila dah nak masuk penghujung ramadan ni mula lah pening fikir ke menu.. entah apa nak plan menu apa dah ni... tapi wani kalau boleh menu sup wajib ada atas meja ,, kalau tak, tak boleh nak telan nasi.. nampak orang lain dah sibuk tayang cookies wani apa pun tak buat .. entah lah plannya malas hihi.. malas nak main terap terap.. huu..

oklah berbalik kepada entry hari ini, biasalah wani nak habiskan draft yang entah bila terperap nih.. tunggu nak post je.. resepi kek ni dah lama wani simpan cuma tak ada peluang nak buat.. bila tengok nama resepi "magic cake" mula lah teruja.. macam mana rupa la jadinya sampai panggil "magic cake". oooo rupanya bila lepas bakar ia akan jadi 3 layer mengikut resepi tu.dalam satu batter dapat 3 layer cake,,boleh caye ke? tapi bila time wani bakarnya.. maka terhasillah 2 layer..2 layer tu bukan 3 layer. kalau tengok kat gambar tu nampak kan 2 layer tu ... yang bawah tu macam layer kuih bingka yang layer atas pulak chiffon cake layer .. wah seronok la main main test resepi macam ni... bagi wani ok lah tu dah jadi 2 layer.. macam resepi fusion gitukan... when west meets east hiii 

first trial buat alhamdulillah menjadi ... rasa tak puas makan.macam nak buat balik raya nanti..  tapi kalau nak potong memang kena betul betul sejuk baru boleh potong.. macam kuih bingka jugak la... resepi pun senang jugak macam buat chiffon cake.. tapi lain sikit step.. nanti nak cuba buat versi coklat.. yang ni versi plain..

oklah dah panjang melebar menaip.. cubalah ya tak rugi...selamat berpuasa.. :))

MAGIC CAKE 
SOURCE: maomao mum

Ingredients:
1: 4 extra large egg whites, ½ tsp white vinegar (or 1/3 tsp cream of tartar), ¼ cup sugar (60g);
2: 4 extra large egg yolks, ¼ cup sugar (60g);
3: 1/3 cup butter melted, 1 tsp vanilla extract;
4: 3/4 cup +1 tbsp cake & pastry flour (110g);
5: 2 cups lukewarm milk (478g);
6: 1 tsp butter, softened;
7: 2 tbsp icing sugar.

Directions:
1: Preheat oven at 310F/155C. Grease an 8 x 8-inch baking dish with 1 tsp butter and set aside.
2: Separate eggs into two clean and dry mixing bowls (Picture 1). 
Add white vinegar to egg whites and beat with a handheld mixer on high speed until soft peaks form. Then add ¼ cup sugar and beat until stiff (Picture 2).
3: Beat egg yolks and ¼ cup sugar until pale (Picture 3). Then add 1/3 cup melted butter (Picture 4) and 1 tsp vanilla extract (Picture 5). Beat at low speed until just combine. Add the flour (Picture 6) and beat at low
speed until all combine.
4: Slowly add warm milk (Picture 7) and beat at low speed until well mixed 
(Picture 8). Add 1/3 of the beaten egg white into the yolk and flour mixture 
(Picture 9) and fold with a spatula until mixed. Then pour it back to the 
remaining 2/3 of the beaten egg whites (Picture 10). Gently fold with a 
spatula to mix very well (Picture 11).
5: Pour the batter into a 8 x 8inch buttered Pyrex baking dish (Picture 12). 
Bake in the preheated oven at 310 F/155C for 55-60 minutes until surface turns light golden.


6: Let the cake cool then sprinkle icing sugar on top. Cut into 16 pieces before serving.

Note: *wani guna loyang 9" x 9"
         *adunan agak keras sebelum letakkan susu tapi selepas letak susu   kacau adunan ia akan agak cair sikit tapi tak apa





Komen
3 Komen

3 comments:

chefgunawanjamil Obie said...

great... :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum wani, perghhh gebu semacam je kita tengok. nak sket boleh???

Bbwana adienia said...

wah, sedap tengok kak tu wani..nyum2..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign