22 June 2014

KEK CARAMEL COKLAT LEMBAP

ASSALAMUALAIKUM...



ASSALAMUALAIKUM

Bismillah hirrahman nirrahim.... salam semua apa khabar  .. lamanyaaaaaaa tak jenguk blog.. masih adakah insan insan diluar sana mengingati diri ini hihii..terima kasih buat yang tak jemu- jemu singgah .. tuan rumah bercuti lama sangat ...  banyak benda nak cerita .. rasanya tak habis nak bercerita ni... kita teruskan kepada perkongsian resepi ya ... ni first time ku cuba buat kek karamel coklat moist .. walaupun pada mulanya wani rasa .. tekstur nya agak kering sikit .. mungkin overbaked..kot sebab biasanya kalau bakar kek ni wani suka buka api bawah saja.. tak buka api atas ..tapi yang ni pergi buka atas dan bawah... ..

wani bukan peminat karamel sangat tapi kalau yang tak tebal sangat ok hii..bagi yang suka gabungan karamel dan kek .. inilah keknya...dah meletup lama dah kek ni..wani baru jer nak try test hiii.Ooklah ya selamat malam sehingga bertemu lagi .. :))


KEK KARAMEL COKLAT MOIST 
SOURCE: SECUBIT GARAM
resepi: Atulnona Abdullah dan Munira Baharum FB
sumber: MLong FB & Izah
sumber : K.Nor

BAHAN KARAMEL:
STEP 1:
2 sudu besar gula pasir dtabur dlm loyang
STEP 2:
buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas
* ratakan pd loyang supaya nanti kek yg dah siap tak melekat bila dikeluarkan dr loyang

STEP 3:
BHN B:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
 ****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur

(Izah guna resepi karemal dari ANNA QAWINA yg tebal, K.Nor guna gak yg ni tp dah diolah sket)

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis ~ k.nor letak 1/2 cawan
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur ~ k.nor guna 2 bj kuning telur *
2 biji telur (putih & kuning) ~ k.nor guna 3 biji (putih & kuning)

STEP 4:
kacau perlahan dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td
STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min

****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST
BHN A:
1 cawan serbuk koko ~ k.nor guna 1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan 
sambil dkacau hingga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4cawan tepung gandum ~ k.nor guna 1 cawan
1 sudu kecil soda bikarbonat ~ k..nor letak secubit jer
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur-pukul dgn whisk atau blend ~ k.nor guna 3 bj telur + 2 putih dari lebihan puding karamel*

CARA:
satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hingga masak...bergantung kpd oven 
masing2...
dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru dterbalikkan kek
sedia dhidang



Komen
3 Komen

3 comments:

adda syuhada said...

sedap

Bbwana adienia said...

assalam wani..lamanya menyepi..

erm. kek ni memang sedap kan..lama x buat kek ni

Immanuel Kabuhung said...

Halo Mbak Wani, Apa kabar?

Salam kenal dari kami myTaste Indonesia.

Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Selamat menunaikan Ibadah Puasa

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign