Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Thursday, May 22, 2014

HEAVENLY CARROT CAKE

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua

hemm baru ada mood nak tengok blog ..cek cek.. 7 May lepas last wani post ni dah 23 hb dah.. ish ish dah makin kurang dah nak berposting bagai ni.. masa semput ..29 ni wani tolak ke Johor ada majlis kat sana.. pergi dalam 3 hari je... lepas balik kat sini rasa lagi super busy la ... semoga Allah permudahkan segalanya..

Alhamdulillah tengok cuaca sekarang ni pun dah tak macam bulan sebelum ni .. kalau sebelum ni 2 bulan tak hujan ..bayangkan ..sejak hujan lebat hari tu bertambah sejuk suhu .. kalau tak hujan pun main selang 3 hari lepas tu hujan balik.. kalau tak pun ada sepanjang hari tu mendung jer ...

oklah tanpa melengahkan masa posting hari ini.. berderet betul kena tunggu Q.. buat heavenly carrot cake tapi cupcake version.. siap nak belajar pipe cream cheese frosting.. jangan ketawa ye maklumlah budak baru belajar ..hiiii terdesak sebab tengok cream cheese terperap dalam peti lama sangat .. cupcake wani ni ada versi naik turun jer.. hiii .. oklah terima kasih panjangkan resepi kat sini pulak...



HEAVENLY CARROT CAKE 
SOURCE: TIFFINBIRU

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
70 g mentega tanpa garam
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)
1 Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak, alas 
dasar tin dengan kertas minyak. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan 
ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, 
kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
2 Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, 
sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
3 Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan 
spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 55 minit - 1 jam atau hingga masak.
4 Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan 
kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...



UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh 
sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.



5 comments:

  1. ini para peminat carrot kena buat ni..nampak gojess gitu

    ReplyDelete
  2. senangnya nak buat kan wani..sya pun peminat carrot cake..sedap sangat..

    ReplyDelete
  3. sedapnya la hai..akk nk buat crroy kek asik tertngguh jeq..ermm

    ReplyDelete