23 May 2014

HEAVENLY CARROT CAKE

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua

hemm baru ada mood nak tengok blog ..cek cek.. 7 May lepas last wani post ni dah 23 hb dah.. ish ish dah makin kurang dah nak berposting bagai ni.. masa semput ..29 ni wani tolak ke Johor ada majlis kat sana.. pergi dalam 3 hari je... lepas balik kat sini rasa lagi super busy la ... semoga Allah permudahkan segalanya..

Alhamdulillah tengok cuaca sekarang ni pun dah tak macam bulan sebelum ni .. kalau sebelum ni 2 bulan tak hujan ..bayangkan ..sejak hujan lebat hari tu bertambah sejuk suhu .. kalau tak hujan pun main selang 3 hari lepas tu hujan balik.. kalau tak pun ada sepanjang hari tu mendung jer ...

oklah tanpa melengahkan masa posting hari ini.. berderet betul kena tunggu Q.. buat heavenly carrot cake tapi cupcake version.. siap nak belajar pipe cream cheese frosting.. jangan ketawa ye maklumlah budak baru belajar ..hiiii terdesak sebab tengok cream cheese terperap dalam peti lama sangat .. cupcake wani ni ada versi naik turun jer.. hiii .. oklah terima kasih panjangkan resepi kat sini pulak...



HEAVENLY CARROT CAKE 
SOURCE: TIFFINBIRU

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
70 g mentega tanpa garam
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)
1 Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak, alas 
dasar tin dengan kertas minyak. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan 
ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, 
kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
2 Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, 
sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
3 Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan 
spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 55 minit - 1 jam atau hingga masak.
4 Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan 
kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...



UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh 
sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.



Komen
5 Komen

5 comments:

cheq da said...

Sedap tul.

Gee® said...

Waaa... bestnya

Mel said...

ini para peminat carrot kena buat ni..nampak gojess gitu

Bbwana adienia said...

senangnya nak buat kan wani..sya pun peminat carrot cake..sedap sangat..

zila norazila said...

sedapnya la hai..akk nk buat crroy kek asik tertngguh jeq..ermm

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign