Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, May 22, 2014

HEAVENLY CARROT CAKE

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua

hemm baru ada mood nak tengok blog ..cek cek.. 7 May lepas last wani post ni dah 23 hb dah.. ish ish dah makin kurang dah nak berposting bagai ni.. masa semput ..29 ni wani tolak ke Johor ada majlis kat sana.. pergi dalam 3 hari je... lepas balik kat sini rasa lagi super busy la ... semoga Allah permudahkan segalanya..

Alhamdulillah tengok cuaca sekarang ni pun dah tak macam bulan sebelum ni .. kalau sebelum ni 2 bulan tak hujan ..bayangkan ..sejak hujan lebat hari tu bertambah sejuk suhu .. kalau tak hujan pun main selang 3 hari lepas tu hujan balik.. kalau tak pun ada sepanjang hari tu mendung jer ...

oklah tanpa melengahkan masa posting hari ini.. berderet betul kena tunggu Q.. buat heavenly carrot cake tapi cupcake version.. siap nak belajar pipe cream cheese frosting.. jangan ketawa ye maklumlah budak baru belajar ..hiiii terdesak sebab tengok cream cheese terperap dalam peti lama sangat .. cupcake wani ni ada versi naik turun jer.. hiii .. oklah terima kasih panjangkan resepi kat sini pulak...



HEAVENLY CARROT CAKE 
SOURCE: TIFFINBIRU

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
70 g mentega tanpa garam
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)
1 Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak, alas 
dasar tin dengan kertas minyak. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan 
ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, 
kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
2 Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, 
sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
3 Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan 
spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 55 minit - 1 jam atau hingga masak.
4 Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan 
kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...



UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh 
sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.



5 comments:

  1. ini para peminat carrot kena buat ni..nampak gojess gitu

    ReplyDelete
  2. senangnya nak buat kan wani..sya pun peminat carrot cake..sedap sangat..

    ReplyDelete
  3. sedapnya la hai..akk nk buat crroy kek asik tertngguh jeq..ermm

    ReplyDelete