Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Wednesday, May 7, 2014

BLACK GLUTINOUS CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua

bila ada masa terluang,, malam la kalau nak bukak blog nak update apa yang patut... kali ini tayang kek chifon lagi.. tak habis habis la dengan kek cipon ni hiii.. wani pun tak sure orang kat rumah ni masih nak makan lagi ke tak .. ye la kan ..asyik dengan kek cipon jer maklumlah wani ni tak boleh asyik nak main putar putih telur .. dah macam excited pulak ... release stress jap.. apapun layan kek cipon ni ya ... macam-macam flavor dah buat ni ... apa la lagi yang akan datang tu tengah tunggu Q... nak buat ..

dah lama buat kek ni tunggu Q nak post jer ..sampai sekarang masih ada berbaki tepung beras pulut ni ..dah macam tak  tahu nak buat apa pulak .. oklah kena fikirkan idea nak buat kuih lain .. kek cipon beras pulut ni tekstur dia agak berbiji biji. sikit .. tapi sedap ada kelainan sikit. cubalah ya :))



BLACK GLUTINOUS RICE CHIFFON CAKE 

Ingredient A

5 Egg Yolks (95gm)
35gm Sugar
30gm Corn coil
110gm Fresh Coconut Milk (Wendy's recipe stated 100gm only)
1/3 tsp Salt
67gm Black Glutinous Rice Flour
33gm Cake Flour
½ tsp Baking powder

Ingredient B
5 Egg Whites (190gm)
85gm Sugar
1/3 tsp Cream of Tartar

I was hoping to achieve a more moist texture. So, I increased the coconut milk from 100gm to 110gm. It's really up to your individual preference.

Method
1 Preheat oven to 180 Degree. You could use 22 to 25cm chiffon tube pan. I'm using 21cm here. I only have one at home. Sigh!
2 Mix egg yolks, sugar and oil together. Add in coconut milk and salt.
3 Combine Cake flour, Black glutinous rice flour and baking powder. Sift directly into the yolk 
mixture. Mix until well combined. Set aside.
4 Egg whites into a clean bowl, beat on low speed until it froths. Add in cream of tartar and 
continue to beat at high speed until soft peaks. Add sugar at 3 intervals and beat until stiff peaks.
5 Fold ¼ of egg whites into the batter. Repeat with another ¼ of egg whites.
6 Pour batter into remaining egg whites and fold until well combined.
7 Pour batter into a clean pan, lightly shake it left and right to level cake and bake for 45 to 50 minutes. I increased the baking time to 55 minutes.
8 Remove cake from oven immediately and invert to cool down completely before removing from 
pan and slicing.


4 comments:

  1. Lamanya kita tak mencipon... he hehehe mesti sedap ni black glutinous chiffon... lum pernah buat lagi, tq for sharing dear.

    ReplyDelete
  2. Alaaa...kat dlm peti ada beras pulut hitam, lagi lama drp tepung wani agaknya...haha. Ni tengah cari idea nak buat apa.
    Wani, akak dah lama sgt tak buat ciffon tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hii ye ke kak. kena buat cipon la tu ..

      Delete
  3. salam wani..

    singgah sini..nampak sedap kek chiffon tu..gebus sangat..

    ReplyDelete