Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Wednesday, April 23, 2014

PALM SUGAR CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua

semoga semuanya sihat sejahtera ya .. cuaca masih panas.. banyak musibah terjadi kat Malaysia tahun ni ya kita manusia ni kena banyak muhasabah diri. mungkin ada benda yang Allah tak suka tapi itulah hakikatnya manusia terus menerus melakukan kemungkaran..  .. dengar kat tempat lain hujan macam jealous sebab kat negeri sendiri tak berapa nak hujan.. huhu..wani  baru semangat sikit -sikit nak jengah blog ..kalau tak kerana wani ni suka baking n masak masak ..entah apa wani nak cerita kat blog ni ..nasib baik la ada gambar gambar hasil baking ni rasa nak bercerita ..

kalau sesiapa perasan dah tak nampak gambar instagram wani kat blog wani dah setkan private.. mula-mula ingatkan nape ..bila fikir balik lupa yang wani dah setkan private .. nampak tak cantik sikit bila buka blog nampak gambar kosong ... tapi tak apalah sekurang kurangnya wani tau siapa nak add.. kadang kadang tu banyak add dari business online masing-masing .. tak berapa suka sebenarnya takot my ig sarat dipenuhi dengan gambar gambar jualan... huhu..

oklah ya kek chiffon lagi... entahlah asyik kek chiffon jer  wani main deko kek nya tidak.. entah bila nak mendeko wani ni.. lagipun ..suka sangat bermain dengan meringue ni.. hihi.. makin lama makin dah tahu sifat sifat meringue.. lagipun pelbagai perisa boleh diletak dalam kek chiffon atas kreatif masing masing... kali ini wani cuba buat palm sugar chiffon cake ..ambil dari blog wendy ... emm boleh la rasa rasa lemak gula melaka.. cuba la buat ya.kat bawah tu ada gambar step by step ...


PALM SUGAR CHIFFON CAKE 

Palm Sugar Chiffon Cake Recipe
4 egg whites ( 5 biji telur )
1/8 tsp salt ( tak letak )
½ tsp cream of tartar
80gm sugar

4 egg yolks ( 5 biji telur )
2 Tbsp corn oil
200ml coconut milk ( 2 sudu besar santan pekat )
100gm palm sugar, cooked on low heat with 50ml water until dissolved.
150gm cake flour
1/3 tsp sodium bicarbonate ( 1/4 sudu teh)

1. Preheat oven at 180/170(fan)C.
2. Combine cooked palm sugar with coconut milk. Set aside
3. Combine egg yolks with oil and half of (2).
4. Sift half of cake flour and sodium bicarb over (3). Mix well with a wire whisk.
5. Sift remaining cake flour and sodium bicarb over batter and mix. Whem mixture is all smooth, put in remaining (2).
6. In another clean bowl, beat egg whites with sugar until frothy. Add in Cream of tartar and beat until stiff. Add in sugar gradually and beat until really stiff.
7. Fold ¼ of beaten egg whites into (5), fold.
8. Repeat step 7.
9. Pour the whole batter into remaining egg whites and fold to combine.
10. Pour batter into a tube pan and bake for 40mins.
11. Invert immediately after removal from oven. Leave to cool overturned completely before removing from mould



2 comments:

  1. Baik kita cerita hal masakan drp cerita hal yg takde faedah. Gambar kita punya pun puas hati.
    Lama tak buat kek, satu lagi kemalasan yg melanda.

    ReplyDelete
  2. ari ni hujan, sdp ni mkn kek chiffon dgn kopi panas......

    ReplyDelete