03 February 2014

PITA BREAD ( KEBAB JALAN TAR )

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua...

beberapa hari blog ni menyepi.. cuti sempena tahun baru cina..hiii  banyak betul jemputan kat rumah.. maklumlah kita pun beraya jugak.. adik beradik semua balik ni tu memang sibuk sikit.. on 3rd feb first entry untuk bulan ni.. alhamdulillah masih lagi diberi nafas untuk mengecapi segala kurniaan dari Nya..tugas memasak macam biasa adei ,,,

sebelum tu wani nak tanya.. ada tak sesiapa bagi komen kat bawah tu ada keluar tak macam minta keyword sebelum klik kotak comment tu .. kalau ada macam tu bagi tau ya .. sebab wani pun tak nak menyusahkan orang main taip keyword tu pulak..dah la tulisan tak berapa nampak..sakit mata wani tengok huu...  bagi wani menyusahkan jugak bila ada keyword ..terus terang wani cakap jangan terasa ya hiii.. tambah lagi kita dah la nak cepat .. taip sudah.. lepas tu mintak keyword pulak..kalau yang wani punya timbul macam tu bagi tau ya mungkin ada silap setting mana mana.

dah lama mengidam nak makan pita bread tapi pita bread ni wani beli yang ready made..sebab rasa tak ada kemampuan lagi nak buat sendiri..sebab malas nak main bentuk-bentuk roti kot.. alasan jer banyak..hiii ..ohh rotinya memang dah ada poket. bila potong tu terus terbuka poket nya.. agak-agaknya kalau wani buat roti sendiri tu terbuka ke poketnya...kalau dulu ingat setiap  kali pergi bazar ramadan ada jual kebab guna pita bread ni memang wani wajib beli.. memang tak miss.. tapi dulu tu pun rasa agak mahal.. kalau sekarang tak tahu la..nama resepi kebab jalan tar tapi nampak gaya wani buat ni entah nak panggil kebab jalan tar ke tidak hiii

oklah resepi ni wani ambil kat dapur tun.. banyak sungguh tun buat koleksi pita bread.. macam macam ada... tumpang copy paste kat sini ya tun.. terima kasih.. :))


KEBAB JALAN TAR 
SOURCE: DAPUR TUN

Kebab Jalan Tar
sumber: kak Chah

Bahan-bahan:
Saiz hidangan: 4 keping
· 2 keping roti pita bijan (potong dua)
· 2 ketul dada ayam
· 1 sudu teh paprika
· 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
· 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
· 1/2 sudu teh lada sulah- tun letak lada hitam
· Garam
· 1 biji tomato
· 2 pokok daun ketumbar - x suka, xletak
· 1/3 batang carrot (sagat halus)
· Kobis (jika suka - saya tak letak)- tun letak
· Mayonis
· Sos cili

Cara-cara:
· Lumur ayam dengan serbuk paprika, serbuk ketumbar, jintan manis dan lada sulah. Masukkan 
garam secukupnya. Panggang atau bakar hingga masak.
· Potong ayam kecil-kecil. Ketepikan. Potong tomato dan daun ketumbar. Gaulkan sayur-sayuran bersama ayam. Masukkan juga carrot yang telah disagat tadi. - tun asingkan ayam dan
 sayur. gaul2 sayur dgn mayonis ala2 coselaw.
· Masukkan mayonis dan sos cili.
· Bakar roti pita (tanpa minyak) sebentar di atas pan. Masukkan inti sebanyak mungkin.


ps: roti pita tun buat sendiri. resepi refer SINI
Komen
6 Komen

6 comments:

cheq da said...

Salam kenal wani...nmpk sedap roti pita 2..

Bbwana adienia said...

salam wani..

kebab ni sya punya favourite..suka sangat makan..nak sket..

zila norazila said...

Wani..td ke giant..nk jgk amik roti pita..nk wt sarapn esok..tgk klu rajin leh buat ne.

mom's love said...

nmpk sedap je..leh wat sarapan pg ni..

Ummi Sufiyan said...

Salam kenal.. Nama sy pon Wani jugak.. Hehe.. Sedapnye pita bread tu.. Dlu msa dok PJ slalu jumpa n bli.. Skang dok tg karang x pnh lg jumpa..

Ummi Sufiyan said...

Ha'ah.. Mmg ad mintak keywood..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign