20 February 2014

MASAK LEMAK KULAT SISIR

ASSALAMUALAIKUM.....



salam semua ...

terima kasih buat readers yang tak jemu jemu singgah.. i've been busy till tak sempat nak bukak blog ... minta maaf ya  yang tak sempat nak singgah kat blog .... oklah ya tanpa melengahkan masa picture delay lagi.. dah banyak draft dah wani dok kumpul ni hiiii... ini dia masak lemak kulat sisir jarang sungguh nak buat ...kulat sisir ni pemberian makcik kat kampung.. kat belakang rumah wani ni pun banyak sebab ada pokok getah maka tumbuhlah dia kalau hujan ... ..bonda wani memang arif bab2 kulat maklumlah orang kampung ,, masuk hutan keluar hutan tu dah jadi mainan masa kecik...bonda cakap,sekali jemur nak keringkan kulat satu bidang tikar tu dapat .. bayangkan banyaknya kulat...   kalau bonda ajar wani macam mana nak cam kulat wani pun tak berani nak ambil lagi... hiii,,,,

dah lama masak ni ..wani sekarang pun ingat nak kurang makan kulat atau seangkatan dengannya  sebab kulat ni sejuk... perut tak berapa nak sihat macam orang dah .. main masuk angin tak kira masa... huuuu..terima kasih atas perkongsian resepi.. lain cara pulak buat biasanya masak lemak letak santan putih jer.. tapi apapun sedap....:))



LEMAK CILI API KULAT SISIR 
SOURCE: RESEPI RAIDAH
Bahan-bahan:

1 mangkuk(pot) kulat sisir
1 biji bawang besar**
15 biji cili api**
Sejemput ikan bilis**
1/2 inci belacan**
**ditumbuk/dikisar
2 batang serai ~ diketuk
1 keping(kecil) asam keping/gelugur
1/2 sudu kecil sebuk kunyit
Santan secukupnya
Garam dan gula.

Cara penyediaan:

1. Bersihkan kulat sisir(buang sisa kulit kayu yg melekat pada pangkalnya). Basuh dan perahkan 
airnya, kemudian ditumbuk.
2. Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk/kisar, kulat sisir, kunyit, serai, asam keping dan 
santan ke dalam periuk.
3. Gaul rata dan masak dengan menggunakkan api sederhana. Kacau/timbuk gulai sentiasa untuk 
menggelakkan pecah minyak.
4. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kuah bergantung pada citarasa, tapi sedap kalau kuahnya agak pekat.
Komen
8 Komen

8 comments:

Gee® said...

Dah lama tak makan kulit sisir.. ituhari ada beli di pasar tani tp bila balik dan nk masak tgk dh buruk... adoi... kempunan dibuatnya...

adda syuhada said...

sedapnya masak lemak kulat sisir....

mizz miaizzati said...

lama tak makan nihhh

Mel said...

masak lemak2 ni memang suka sangat..kalau pedas, lagilah sedapp..ada 'kick' org kata ^^

Bbwana adienia said...

hai wani..

sya x pernah makan kulat ni..macamana rasanya wani?

kayumaniskorner563 said...

sdp nyer, teringat sewaktu di kg, pegi kutip kulat

fuzidss said...

salam pengenalan... rayau-rayau nampak masak lemak kulat ni.. selalu nampak kulat ni tp tak reti nak masak..

Wani said...

TAK PERNAH MAKAN KE ..sedap rasa mcm kulat lah hiii kena try baru tau

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign