13 February 2014

BANANA CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua..

cuaca dah makin panas kan sekarang dah tak macam bulan lepas .. sejuk jer... oklah ya wani berderet gambar nak update rasa macam keliru nak letak yang mana satu tapi kali ini nak post kan banana chiffon cake..ini kek chiffon pertama untuk tahun 2014.. hiii

banyak naik turun wani buat kek chiffon ni... kadang- kadang time menjadi ..menjadinya memanjang sampai dah lama tak buat berhenti sat bila nak buat balik tak menjadiiii pulak memanjang ..banyak kali jugak time tak menjadi ...masa tu mencari cari balik apa kesilapan yang dibuat.. terlebih putar putih telur ke ..rasa macam dah betul.. aduh.. putih telur ni macam sensitif sikit terlebih putar tak boleh terkurang putar pulak tak boleh lagipun dalam resepi wani dok cuba macam-macam perkataan guna untuk istilah ada orang kata macam tu ada orang kata macam ni... tapi kek tu naik elok... jadi...  cuma tekstur kek tu tak beri wani kepuasan

bila dah lama dok fikir wani rasa macam wani terlebih putar putih telur.. bila keadaan putih telur "stiff peak" sangat kita susah nak kaup balik dengan adunan tepung ..sebab telur putih tu dah terlebih kaku.. nak fold tu jadi macam bergentel gentel... dan tak bergaul rata dengan tepung...

lepas tu wani test la nak buat kek chiffon ni wani cuba kurangkan putar putih telur tak lama sangat..putar sampai keadaan nak masuk stage stiff peak.. tapi tak  terlalu stiff peak faham?? faham faham lah ya hiii  ..lagipun wani memang guna gula halus dan tak guna gula pasir ..jadi cepat la sikit ia nak larut...alhamdulillah elok jer kejadiannya ...aih susah kalau bab main putih telur ni..bila dah terlebih yakin ni macam ni lah jadinya...hiii

oklah ya selamat mencuba dan sehingga bertemu lagi.. :))



BANANA CHIFFON CAKE 
SOURCE: CHRISTINE RECIPE

Ingredients of batter:
· 80 gm cake flour
· 3 egg yolks
· 14 gm caster sugar
· 35 gm vegetable oil
· 45 gm milk
· 1/8 tsp salt
· 2 ripe bananas, about 240 gm

Ingredients of egg whites:
· 4 egg whites
· 40 gm caster sugar
· 1/2 tsp cream of tartar

Method:
1 Preheat oven to 165C (330F). Use a small food processor to process the bananas into paste. 
Set aside.
2 Mix the egg yolks with 14 grams of sugar until smooth. Add oil, milk and mashed bananas. 
Combine very well. Sift in cake flour, incorporate all ingredients well until you get a smooth batter
3 Use an electric mixer to beat egg whites first for a while until bubbles form. Add cream of tartar Add one third of the 40 grams of sugar at a time. Combine well between the adds, until 
stiff peaks form. (Please refer to this video, showing how to beat egg whites, that I uploaded on youtube.)
4 Fold in the egg whites into the batter. Add one third of egg whites at a time in order to easily 
incorporate the egg whites (Also, here’s a video of showing how to fold-in the egg whites).
5 Transfer the batter into the cake mould that shouldn’t be non-stick or greased. (The mould you use is very important to get the best result. It helps the cake avoid from shrinking too much after removing from the oven, once the temperature drops.) Pop in 
the preheated oven and bake for 55 to 60 minutes. Test it by an inserted needle coming out 
clean. Remove from oven and immediately revert the cake mould upside down on a wire rack. Let it cool completely. Carefully remove from the cake mould. Enjoy!
Komen
1 Komen

1 comment:

Bbwana adienia said...

salam wani..

wah, sukanya tengok chiffon kek yang gebu dan menjadi tu..sya memang x bakat buat chiffon kek..selalu x jadi..huhu..sedehnya..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign