20 January 2014

MANDARIN ORANGE CUPCAKE

ASSALAMUALAIKUM......


salam semua ....

I'm sure every house must be full with mandarin oranges. maklumlah chinese new year is just around the corner. surely, makan saja dah puas kan.. mesti nak buat macam-macam dengan mandarin... bila wani beli mandarin ni wani dah setkan nak buat cupcake.. rasa dah lama tak buat kek perasa limau kat dalam.. tapi wani ambil jus nya sahaja.. nak ambil kulit pun nampak macam tak boleh nak parut jer huuuu.. kalau orange sunkist tu lain la... so kurang rasa nak bau limau.. memang perlu kulit limau tu penting nak aroma limau kat dalam kek.. kalau buat, wajib letak kulit limau tu ya .. penting .. dah la esen apa pun tak letak.. kalau ada extract orange pun ok jugak..

these cupcakes no decoration or frosting bagai.. bukan sebab malas.. sebab kalau buat, confirm memang tak ada orang makan.. hiiii. makan cenggitu jer dah sedap dengan kopi oooo..lembut jer tekstur cupcake ni...

oklah ya wani share resepi kat sini..sebenarnya tengok kat blog orang tapi wani buat olahan sikit. lagipun dia buat tu banyak sangat ,wani buat half portion... :))





MANDARIN ORANGE CUPCAKE
SOURCE: MINDIKA MOMENTS
OLAHAN: DARI DUNIA DAPURKU

BAHAN - BAHAN

1 1/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula halus
1  sudu teh baking powder
1/4 sudu teh baking soda
70 gm mentega dilembutkan suhu bilik
1/2 cawan jus mandarin orange
parutan kulit limau untuk sebiji orange
2 biji telur gred A

CARA -CARA
1. mentega dan gula  diputar sehingga kembang dan masukkan telur satu persatu, putar lagi sehingga betul betul kembang
2. masukkan tepung secara perlahan - lahan, kaup balik dan diselang selikan dengan jus orange dan juga parutan kulit limau.
3. tuangkan sama banyak ke dalam paper cup  dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dalam masa 20 - 25 minit bergantung kepada suhu oven masing masing.

NOTA : wani dapat dalam 12 biji cupcake

Komen
1 Komen

1 comment:

ady said...

salam
npk gebu cc orange tu...nice for tea...

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign