07 December 2013

NIGELLAS CHOCOLATE CHIP MUFFIN

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua, buat kawan kawan yang diluar sana ..diharap semuanya selamat dan sentiasa dilindungi - Nya.. sekarang ni banyak berita bencana banjir ...doakan agar tiada kejadian yang tak diingini berlaku walaupun dah memang musimnya bila hujung tahun ni.. dan mudah-mudahan Allah tidak memanjangkan lagi kemudaratan yang berlaku...  alhamdulillah kat sini sejak semalam baru jer berhenti hujan,, hari ni pun kadang-kadang sinar matahari muncul sekejap.. di sebalik awan yang mendung...

oklah ya, post hari ini, seingat wani dulu, nak boleh ke muffin betul menjadi banyak pengalaman sungguh ..walaupun resepinya sangat senang tapi kalau buat tak kena cara memang tak jadi jugak... baca resepi nampak senang, tapi bila dah buat macam-macam lah jadi terlebih keras, terlebih bakar la terlebih adun la..yang paling penting tangan mesti lemah lembut nak main resepi muffin hiii..tapi itu bukan alasan wani tak buat dah muffin... keep trying sampai la tengok muffin jadi baru puas hatiku... wani memang pentingkan tekstur muffin tu menjadi...

memang dah lama sangat dah tak buat muffin.. belek-belek resepi terasa nak buat choc chip muffin bila bahan-bahan semua ada .. jadinya projek boleh on....kalau nak hasil montok sama rata macam dalam gambar tu guna lah ice cream scoop lagi senang dibandingkan dengan sudu

kalau muffin ni tak habis wani simpan dalam peti ,, lepas tu nak makan panaskan balik.. barulah hangatttt bila makan...

terima kasih penyumbang resepi ..ok selamat malam sehingga kita berjumpa di entry yang lain.. :))

NIGELLAS CHOCOLATE CHIPS MUFFIN 
SOURCE:  SECUBIT GARAM
(recipe souce : adapted from SSB with minor changes)
source : Ady Greatsword
source : K.Nor@SecubitGaram
*makes 12-14 muffins

Ingredients:

250g plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda ~ k.nor letak secubit jer (wani letak 2 cubit )
2 tbsp good quality cocoa powder
170g caster sugar ~ k.nor guna 150gm 
150g chocolate chips save 1/4 of the chips for sprinkling, i use twist white choc and chocolatechips
200ml milk
80ml vegetable oil
1 large egg
1 tsp pure vanilla extract 



Method:
1. Preheat the oven to 200 deg C (next time I will reduce to 180-190c).
2. Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a 
large bowl and mix well.
3. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug and mix well.
4. Mix the dry and wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the muffins stay moist and fluffy
5. Spoon the batter into paper muffin cases.
6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.



Komen
4 Komen

4 comments:

Nikee Me said...

DIK WANI..NAMPAK TERUJA TGK MUFFIN NI..SEDAP NI...KAK NIKEE BELAJAR SATU TIPS DR MEMBER KAK NIKEE YANG MEMANG PANDAI MEMASAK DAN BERGURU BUAT MUFFIN NI..KATANYA KENA DI BIARKAN DULU SELEPAS BANCUH DALAM 15 MINIT BARU DI BAKAR...DAN PENUHKAN BEKAS MUFFIN SEHINGGA 3/4 PENUH BARU MUFFIN MELIMPAH KELUAR....

Mel said...

geram tengoknya..montok sangat tuh..mel pun lama dah tak buat muffin..

Wani said...

salam kak nikee.. apasal wani x boleh pergi rumah kak nikee ya terkunci rapat nampaknya...huuu ohhh wani pun banyak dengar mcm2 tips tapi tak pernah pulak dibiarkan dulu.. sebab wani baca tip lain semuanya nak kena cepat buat muffin ni.. hiii

Wani said...

kena buat la mel hiii

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign