20 November 2013

GINGER HONEY BLACKPEPPER ROASTED CHICKEN

ASSALAMUALAIKUM.....




 pantai timur dah start hujan agaknya.. sejak semalam hujan turun tak berhenti... grrrr sejukkkk..susahnya nak online ..line ciputt.mintak maaf ya tak dapat nak gi jalan2 kat blog..      

Barubaru ini wani terlintas nak check email.. Agak jarang jugak buka email tapi taklah sampai sebulan tak buka.. Emmm nak jadikan cerita ya, wani check adala dapat email dari nuffnang ..bila bukak ..ala ruginya tak bukak awal awal..kan terlepas ... Masa tu tarikh 14 November. Wani check email 18 
November hihi...tengok tarikh tutup 18 November  jugak.. Kebetulan bukak email masa dateline untuk 
competition ishhhh... Sebenarnya Wani antara 50 blogger yang nuffnang hantar email nak masuk 
competition anjuran Nestle So pihak nuffnang tanya setuju ke tak .. kalau setuju kena hantar borang ..Kalau tak dia pass kat 
orang lain huhu... Memang dah terlepas la....tak ada rezeki tak apalah... Ada tak siapa-siapa yang dapat email macam wani ni.. Kot-kot ada nak tahu jugak...tak apalah mudah-mudahan ada rezeki lain...:)


Oklah wani nak kongsikan resepi ayam panggang lagi...posing masih sama tapi rasanya lain ya hihi...  Bestnyaaaaa ayam panggang ni lebih-lebih lagi perap dengan halia dan bawang putih... Wani perap semalaman.. Masih ada lagi 1/2 ekor 
ayam so bakar ler..... Selalu ayam bakar wani buat mesti buat ratah malam-malam. Resepinya sangat simple. Untuk sapuan atas ayam tu 
wani 
cincang halus bawang putih dan halia dan baru combine dengan sos tiram dan madu 

terima kasih sudi kongsi..

GINGER HONEY BLACKPEPPER ROASTED CHICKEN

 Ingredients :
- 4 large chicken legs

 Marinade ingredients :
- 1 inch ginger, pounded (or use garlic press to crush the ginger)
- 5 cloves garlic, pounded (or use garlic press to crush the garlic)
- 5 tablespoons oyster sauce
- 4 tablespoons honey
- Enough cracked blackpepper as required

 Method
1. Mix all marinade ingredients in a large mixing bowl.
2. Add chicken legs and coat with marinade.
3. Put the chicken legs and any excess marinade into a freezer bag.
4. Let the chicken marinate for at least 4 hours or overnight in the fridge.
5. Preheat oven the 180C.
6. Place the chicken legs skin down up on a lined baking tray.
7. Roast for about 40 minutes or until chicken is fully cooked.
8. Turn the chicken to skin side up after 20 minutes and baste with marinade from time to time.

Komen
5 Komen

5 comments:

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...wani aduh sdap klu dpt ratah ayam ni...mesti menjilat jari ni...=)

mala said...

sedapnya ... makan dgn nasi ayam :-)

zila norazila said...

Malam2 tgok..kecurnye..

Mel said...

alahai meleleh air liur tengok ayam ni..
esok nak buat nasi ayam, boleh amik idea ni..

Izzati Haniff said...

sedapnyo kak :)

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign