30 November 2013

CHOCOLATE BREAD PUDDING

ASSALAMUALAIKUM....


salam semua ,,sudah 2- 3 hari ni asyik mendung lepas tu hujan , lepas tu berangin sekali hujan.. emm dah nampak tanda macam nak banjir jer.. kalau main angin-angin ni.. badan dah menggigil sejuk.. bonda dan abah dah naik flight pergi KL semalam pergi rumah adik.. sunyi nampak kat rumah ni...semalam tidur sorang2.. kalau dulu bunyi air menitik bila tiada orang kat rumah malam-malam wani dah naik gerun..maklumlah bila kita sorang2 bermacam fikiran datang dalam kepala... ni dah makin berani-berani dah sikit.. ingat yang  Allah ada lindung kita..:)) nasib baik boleh layan tengok Anugerah Skrin 2013.lagipun bonda dan abah pergi dalam 3 hari jer isnin pagi tu balik la...

oklah ya.. menu tertunggak lagi ,,wani buat chocolate bread pudding ni nak cari kelainan dari bread pudding yang biasa...sebab yang ni letak chocolate chip.. dah lama tak buat pudding roti ni.. lama dah tak makan.. kali ini bakar dalam cawan..senang sikit nak makan. tapi bakar kaedah waterbath.. tak nak bagi kering..seperti biasa kalau tak nak manis sangat kurangkan gula.. sebab wani guna choc chips hershey.. walaupun semi sweet ..coklat tu agak manis jugak bagi wani..

wani buat separuh boleh la dalam 3 cups.. dalam gambar ni direct keluar je oven wani terus snap sebab tu la ia tinggi melambung kat atas tu hihiii..bila dah betul betul sejuk memang turunn sangattttt.so nak bagi comeyyy snap la masa tengah panas tuu.. ohh lupa,,, roti ni wani tak bakar terlebih dulu macam resepi suruh buat ... malas la nak panaskan oven..awal-awal dan wani guna roti putih biasa jer.

oklah ya layan resepi.. ambil dari Martha Stewart web.. :))


CHOCOLATE BREAD PUDDING 
SOURCE: MARTHA STEWART
Ingredients
· 1 tablespoon butter, plus more for baking dish
· 8 slices (8 ounces) cinnamon-raisin bread
· 2 cups milk
· 3 ounces semisweet chocolate = 85 gm
· 2 large eggs
· 1/2 cup granulated sugar
· 1/2 teaspoon vanilla extract
· 1 tablespoon confectioners' sugar
Directions
Step 1
Preheat oven to 350 degrees. Lightly butter an 11-by-7-inch (or 9-inch square) baking dish; set aside. Toast bread (in the oven or toaster) until lightly crisped.
Step 2
In a medium saucepan, combine milk, chocolate, and butter; place over medium-low heat, stirring occasionally, until chocolate has melted, about 5 minutes.
Step 3
Tear bread into large pieces (about 4 or 5 per slice); scatter evenly in prepared baking dish. In a 
medium bowl, whisk together eggs, granulated sugar, and vanilla. Whisk in warm milk mixture until 
combined. Pour over bread.
Step 4
Bake until pudding has puffed and is firm, about 25 minutes. Cool at least 10 minutes, and dust with confectioners' sugar just before serving.



NOTE: bake with  waterbath method 


Komen
3 Komen

3 comments:

Mel said...

Laparrr kak wani...sedapnya coklat

ady said...

salam
npk sedap sekali ni...mkn sejuk2 sedap tak kak wani...?

Nikee Me said...

salam awani..teruja tgk puding...memang terorr ler wani masak..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign