09 October 2013

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


kek yang tak jemu-jemu wani buat asyik kek ni je kalau terasa nak makan kek coklat tapi yang eggless lagi dan tak payah nak kotorkan mixer tapi kotorkan bekas mangkuk je .. godek-godek dah siap.. lama dah craving chocolate cake  tapi niat terbantut je...memang hit di kalangan blogger .. search mana-mana blog mesti ada resepi kek ni tak sah tak ada .. wani pun dah banyak kali ulang tayang kat sini .. so ulang tayang balik.. buat dalam paper cup

kalau ingat dulu ramai blogger pakat buat kek yang eggless gara-gara pasal fenomena telur buatan dari china ... tu hihi..telur pun boleh dibuat bukan keluar dari ayam sendiri.. macam-macam dunia sekarang bila dah terlebih revolusi makanan.

next week pun dah nak raya haji ..ada plan ke ?macam suram je raya haji tahun ni huhu.. wani letak jugak resepi kat sini .. resepi ni datang dari dayang jack.. terima kasih kerana tak jemu-jemu jugak wani buat ni hihi..macam dah feeling chocolatey je... lepas ni terasa nak buat brownies pulak..



SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
SOURCE:DAYANG JACK

Bahan-bahan :

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. 
Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di 
dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian 
dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate 
emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga 
sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
* saya tidak masukkan chocolate emulco
* gula saya kurangkan. 2/4 gula perang dan 1/4 gula pasir



Komen
3 Komen

3 comments:

Bbwana adienia said...

hai wani..

em..sedapnya smecc tu..boleh mintak 2-3 cup?hehe..

Qhaifa Nur said...

raya haji tak lama lagi..bole cuba ni...sedapnya Wani...

Wattie said...

Salam Wani,
Kek ni mmg famous amos, kek cekelat la katakan. ramai yg dah cuba, tp akak juga yg ketinggalan. Hasilan tngan Wani nampak elok jadinya

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign