30 October 2013

QUICK MIX CHOCOLATE CAKE

ASSALAMUALAIKUM...



salam semua,, emmm teringat perjalanan blog ni , lupa pulak wani sudah 3 tahun sehingga sekarang ,, blog ni beroperasi .. dah lupa dah wani tapi blog anniversary nya bulan 4 lepas .... nak habis tahun baru teringat .. otak dah tak berapa ingat dah hihi. cuti sekolah pun dah tak lama ..alahai nak masuk bulan 11 dah .. sekejapnya masa rasa macam ada lagi azam yang tak kesampaian,, tapi tak apa teruskan dengan azam sampai tercapai hiii.

kek coklat lagi tapi yang ni dibakar punya..maklumlah semua family peminat coklat.wani suka pelbagaikan resepi kek coklat,,,walaupun  banyak sangat fesyen dan cara kek coklat dibuat sama ada dibakar atau dikukus, dan banyak jugak cara samada yang nak cepat atau yang nak lambat masing-masing mempunyai aura tersendiri.. dan semua orang pun ada yang suka bakar atau yang suka kukus .. kalau wani suka yang kukus tapi yang bakar pun suka jugak... kali ini, wani bake kek coklat ni. emm masih lagi sedap,dibakar pun jangan over bake takut tekstur kek kering... kalau potong mesti wani simpan dulu dan potong esok hari .. barulah taste yang wallahhh.. lagiii moistttt.



walaupun resepi agaknya lebih kurang sama dengan yang lain, tapi nama resepi nya quick mix chocolate cake.. resepi ni guna 1/2 cup cocoa powder kalau nak lagi sedap ada resepi yang telah diolah letak 1 cawan serbuk koko yang rasanya lagi sedap.walau guna 1/2 cawan pun masih sedap... sebab bahan wajib coklat memang sedap lah .. letak sikit atau letak banyak atau cara dan sukatan bahan yang berbeza pun masih lagi sama taste coklat... tapi kenapa orang suka sangat kek coklat .. sebab orang suka coklat.. coklat yang ada dalam kek hihihi....

wani buat kek coklat wani lebih suka simple deco ,, curah topping yang agak rustic ,, letak la kat tepi chocolate curls, sebenarnya wani ada letak lady fingers kat dalam adunan tu,,,susun nak lapis-lapis kononya tapi bila tuang untuk last layer .. ladyfingers tu timbul kat atas,,,kurang cantik la sikit  dan wani bake kek ni guna loyang empat segi kecik sikit,,, itu yang terpecah kat atas,, masa bakar ....



QUICK MIX CHOCOLATE CAKE
SOURCE: TASTE.COM.AU

Ingredients
· Melted butter, to grease
· 270g (1 1/3 cups, firmly packed) brown sugar
· 185ml (3/4 cup) milk
· 125g butter, cubed
· 50g (1/2 cup) cocoa powder
· 1/4 tsp bicarbonate of soda
· 150g (1 cup) self-raising flour
· 2 tbs plain flour
· 3 eggs, lightly whisked
Chocolate icing
· 195g (11/4 cups) pure icing sugar
· 1 tbs cocoa powder
· 10g (2 tsp) butter, at room temperature
· 1 tbs boiling water

Method

Step 1
Preheat oven to 160°C. Brush a deep, square, 19cm (base measurement) cake 
pan (see tip below) with the melted butter to lightly grease. Line the base and sides of the pan with non-stick baking paper.

Step 2
Place the sugar, milk and butter in a large saucepan. Use a fine sieve to sift the cocoa and 
bicarbonate of soda over the mixture. Place the pan over medium-low heat and use a whisk to stir until the mixture is smooth (don't boil the mixture). (See microwave tip.) Remove the pan from the heat and set aside for 5 minutes to cool slightly.

Step 3
Use a sieve to sift half of each the self-raising and plain flours into the pan. Use the whisk to stir until the mixture is smooth. Repeat with 
the remaining flours. Add the eggs and continue to stir until well combined.

Step 4
Pour the mixture into the prepared cake pan and gently tap the pan on a bench torelease any large 
air bubbles. Bake in preheated oven for 45-55 minutes or until a skewer inserted in the centre of the cake comes out clean. 
Set aside for 2 minutes before turning onto a wire rack. Set aside for 1 3/4 hours or until completely cool.


Step 5
To make the chocolate icing, sift the icing sugar and cocoa into a medium bowl. 
Add the butter and water, and stir with a wooden spoon until smooth. Use the 
back of a spoon or palette knife to spread the icing evenly over the top of the cooled cake. Set 
aside for about 50 minutes or until the icing is firm. 
microwave tip 
Place the sugar, milk and butter in a large, heatproof microwave-safe bowl. Use a fine sieve to sift the cocoa and bicarbonate of soda over the 
mixture. Heat, uncovered, on Medium/500watts/50%, using a whisk to stir every minute, for 2-3 minutes or until smooth.


Komen
6 Komen

6 comments:

Qhaifa Nur said...

ada lady fingers rupanya....sedaplah nampak

syapex said...

wuishhh...
pg2 dh tayang kek cekelat...
terliq la pulak...
: )

Bbwana adienia said...

nampaknya wani dah rajin membaking lately ni..hihi..kek coklat memang tidak jemu makan..ada lagi tak?nak skit..

zila norazila said...

wani..akk pun dua mggu lps ada buat kek coklate..nnt baru nk show...x myempat lg nie)

chefgunawanjamil Obie said...

asal nye ade coklat chef suke..
yummy..

Amie said...

saya memang cukup kagum melihat tekstur kek yang sungguh halus mulus tu....

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign