20 October 2013

CHOCOLATE MOIST CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua selamat pagi . sudah berada nak hampir penghujung bulan Oktober,,sekejap sungguh masa berlalu.oklah ya my post for today..

finally,I made chocolate moist cake after been waiting for ages to use my steamer.how i am so lazy to take out my steamer hihi.. i decided to make this chocolate cake because lately my taste bud wanted to eat something chocolatey even though i have baked one eggless cake before this. but i wasn't satisfied and to eat again..chocolate cake is really simple to make even you can choose whether you want eggless or put some eggs in the recipe .. of course, there are numerous recipe out there to be tested.. but i love both version.

this time, after i have been checking on my e- cook book that i always keep in my lappy. i chose to steam my cake rather than bake.. and the result, this chocolate cake is too moist, gooey and rich with chocolate.. preparation for making this cake is really easy. you don't have to take out your mixer.i love this easy peasy recipe... and it would be perfect combined with chocolate topping.. keep it for overnight and cut the next day ... so you are ready to enjoy this rich chocolate cake.. emm so yummy ya...


untuk topping atas tu ..wani letak topping choc biasa je .. tak main sukat pun masa buat choc topping .. wani lebih suka topping tu rasa pahit sikit..jadi bahan untuk topping hanya choc powder, susu cair, susu pekat manis, butter atau marjerin dan juga sedikit serbuk nescafe .. kacau secara double boiler sampai la pekat ...boleh curah atas kek.. bertahan jugak kek ni dalam 4 hari. sampai tak puas makan sebab wani buat separuh untuk loyang empat segi kecik sikit tu.

kalau dulu sebelum ni asyik tayang kek coklat kukus jugak kat blog ni .. lepas tu berhenti lama jugak tak tayang ..and then tayang balik. resepi ni wani ambil dari dapur SALLY RASHID .. terima kasih ..atas resepi yang memang amat simple sekali.. sekali sekala malas jugak nak main timbang ikut gm .. kalau main sukat cawan tu wani suka hihi...

sekian untuk hari ini. :))


KEK COKLAT MOIST
SOURCE: SALLY RASHID

Resepi: Marizah Miza (Jom Masak )

2 cawan tepung gandum
1sdt baking powder
1sdt soda bikarbonat

(semua bahan di atas di ayak )

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula perang
1 cawan susu pekat
1 cawan air panas**
1 cawan air biasa**
4 sudu besar  ( lagi sedap jika susu tepung coklat )
1 cawan minyak masak

(masak semua bahan di atas api perlahan sehingga sebati )

(bahan bertanda ** boleh jugak ditukar dengan susu cair atau susu segar atau susu coklat dan abaikan susu tepung )

2 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila

cara - cara
1. pukul telur dengan whisk hingga berbuih ( tak perlu guna mixer ) masukkan esen vanila

2. masukkan bahan yang dimasak kacau sehingga sebati

3. masukkan tepung yang di ayak sikit- sikit sambil kacau hingga larut

4. tuang adunan ke dalam loyang 8" yang dah digris dan dialas baking paper

5. tutup loyang dengan aluminium foil untuk elak air dari menitik ke atas kek

6. kukus sejam atau sehingga masak dengan api sederhana

Mousse coklat
350gm non dairy whipping cream diputar sehingga soft peak
100 gm coklat masakan dihiris nipis . cairkan secara double boiler, biarkan sejuk
1 sudu besar serbuk gelatin direndam dengan 4 sudu besar air, dicairkan dengan cara double boiler.biarkan suam

(campur semua bahan dan kacau sebati )

Coklat Ganache
250 gm UHT whipping cream
500gm cooking coklat
1 sudu besar butter ( untuk ganache berkilat )

1. panaskan UHT whipping cream sehingga panas ( tak perlu sampai mendidih )

2. bila dah panas, matikan api dan masukkan coklat dan butter. kacau sehingga coklat betul betul cair

3. bila dah sebati, sejukkan seketika supaya ianya menjadi sedikit pekat, kemudian siram ke atas kek.

4. untuk deco, masukkan ke dalam peti sejuk seketika. bila ganache menjadi agak likat, boleh deco.






Komen
6 Komen

6 comments:

Bbwana adienia said...

sedapnya kek coklat tu wani..telan air liur tengok topping coklat yang melelah..huhu..

Nur Azliza Hashim said...

kak wani, pandainya masak. best je tengok blog akak..kalau liza nak masak yg special2, rujuk blog kak wani je la. hehe.

mom's love said...

menarik..nmpk sedap sgt..mmg meleleh air liur..hehe

Wani said...

hihi meh la jenguk2 kat sini .. banyak lagi akak nak kena belajor

ummisara said...

Waniiiiiii,

aduhhhhh lapar terus i tengok the pics. u r so talented.

rahel said...

waw...kelihatan kek yg sangat moist...jeles arr

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign