23 October 2013

CHOCOLATE MAYONNAISE CUPCAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam semua.... nampaknya kat sini dah mula hujan rintik - rintik.. biasalah musim hujan dah nak mula kalau nak masuk penghujung bulan 10 ni .. tak lama bulan 11 dah. ini pun dah mula kesejukan grrrr..

wee i'm still in chocolatey mood.. hihi.. tak kisah lah.. nampak sangat wani ni stress kan asyik makan cokolat jer  .. :D..entah nape lately asyik nak baking guna choc jer... entry lepas pun pasal kek coklat moist.. nampak sangat kerajinan nak sift tepung bagai .. biasanya malas jugak ... kali ini wani buat chocolate cupcake guna mayonis.. sebenarnya terpandang mayonis dalam peti dah guna separuh .. jadi ada separuh lagi dok terperap dalam peti sudah lama .. so the mission nya nak habiskan mayonis ..maka terhasillah cupcake ni..

bila tengok resepi tak ada guna telur , dalam mayonis pun dah terkandung minyak dan telur .. jadinya resepi ni memang eggless... asyik eggless je.. hihi... godek-godek sekejap dah siap boleh bakar dah.. sukatan pun main guna cawan..tapi kan ada kejutan buat cupcake ni .. jeng..jeng ..jeng...


bila dah siap spoonkan dalam paper cup, baru perasan gula tak letak ..oppssss ketawa memanjang wani.. macam-macam bila kita dah tak teringat .. sebab itulah wani buat choc topping dan letak penuh-penuh dalam paper cup....biar dia salut semua kek tu hihi..dah ada kemanisan dari choc topping tak apa dah.. .bila makan tu tak lah terasa sangat kek ni tak ada gula ahaha.. bila terbaca resepi mungkin kak ita terlupa nak taip gula tu.. wani ikut je ;p..... tapi wani dah taip balik kat bawah tu.. resepi ni wani ambik dari dapur famous kak ita ya...  

CHOCOLATE MAYONNAISE CUP CAKE 
SOURCE: AZLITA AZIZ

1 cawan tepung
1/2 cawan gula kastor
3 sudu besar serbuk koko
Secubit garam
1 sudu teh Baking Powder
1/2 cawan mayonnaise
1/2 cawan nescaffe segera yang telah di bancuh bersama air
1 sudu teh esen vanilla

Panaskan oven pada suhu 175C
Sediakan cawan kertas secukupnya.
Letakkan cawan kertas dalam muffin tray
Ketepikan

Ayakkan tepung, serbuk koko, garam, dan baking powder dan gula.
Dalam bekas lain, satukan mayonnaise, nescaffe dan esen vanilla.
Tuangkan dalam adunan tepung tadi
Pukul adunan hingga bergaul sempurna.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas 3/4 cawan.
Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 25 ~ 35 ninit.
Setelah masak keluarkan dan sejukkan atas redai.

* Masa membakar jangan terlebih bakar kerana kek akan kering nanti jika over 

cook.
Cucuk tengah kek dengan lidi untuk memastikan kek telah di bakar sempurna. Jika lidi keluar licin 

bermakna kek telah di bakar dengan sempurna.

Untuk toping atasnya ita gunakan ganache chocolate cream. Resepi di bawah ni untuk satu adunan. Kalau buat 1/2 adunan cup cake, ganache coklat ni buat 1/2

adunan pun ok!

GANACHE CHOCOLATE CREAM

250 gm dark chocolate ~ coklat masakan gelap dan hiris halus
250 gm krim tenusu ~  Dairy Whipping Cream
1 sudu makan sirap glukos atau golden sirap ( sirap kencana)
1 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila

Panaskan krim tenusu bersama  sirap glucos hingga terbit buih2 kecil tepi periuk 

sahaja
tuangkan dalam mangkuk berisi irisan coklat biar sekejap dan kemudian gaul rata 

hingga ia mencair
Tambahkan butter dan gaul rata
Jika adunan masih berketul panaskan adunan dengan kaedah double boiler hingga adunan licin.
Biarkan adunan sejuk sepenuhnya.
Kemudian putar adunan hingga adunan kental
Masukkan dalam piping bag, letakkan nozel dan sedia untuk di hiaskan pada kek
Hiaslah kek mengikut kreativiti masing-masing.


wani buat resepi ni dalam bentuk cupcake.. sama dengan kak ita jugak.. tapi resepi asal dalam bentuk kek.. so wani buat pun half portion jugak. wani letak jugak resepi asal kat sini... mungkin next time nak buat dalam bentuk kek pulak. ..kek ni memang gooey la boleh wani cakap macam brownies pun ada .. lekat kat lelangit makan .. elok simpan semalaman baru boleh makan..


terima kasih semua penyumbang resepi.. :))

CHOCOLATE MAYONNAISE CAKE
By : Amber
Source : Yatie

 Ingredients:
2 cups flour*
1 cup sugar
6 Tbsp cocoa powder*
1/4 tsp salt*
2 tsp baking soda*(*sifted)
1 cup mayonnaise
1 cup cold coffee-Yatie guna nescaffe 3in1 bancuh dngn air
1 teaspoon vanilla

Method:
Preheat the oven to 350 degrees (175 degrees C) and grease two 6″ rounds, two 8″ rounds, or a 9×13″ baking dish.
In a large bowl, whisk together the flour, sugar, cocoa powder, salt, and baking 
soda.
In another large bowl, stir together the mayonnaise, coffee, and vanilla.
Beat in the dry ingredients gradually, scraping down the sides of the bowl often.
Pour the batter into the cake pans and bake 25-35 minutes. Keep an eye on the cake and don’t let it over-bake, otherwise it’ll be dry.

Chocolate buttercream frosting (for a 6″ cake):
1 cup solid vegetable shortening
1 cup butter, softened
3/4 cup cocoa powder
6-7 cups powdered sugar

To make the frosting:
Cream together the butter and shortening. Gradually beat in the cocoa powder, 
powdered sugar, and rum. If the consistency is too stiff, add a dash of milk to thinthe icing.
To decorate the cake, first apply a thin layer of frosting to the cake. It should be a little thicker than a normal crumb coat so that you don’t see the colour of the cakeunderneath. Then, using a 1M 
decorating tip, work from the inside out to create the roses, piping in circles 
around the centre point and spanning the side of the cake. Create the roses on top with the same method, making them about the same size as the ones along the sides. Fill in the holes 
with simple stars or swoops.




Komen
2 Komen

2 comments:

Izzati Haniff said...

Sedapnyo... :)

Bbwana adienia said...

topping coklat di atas tu buat rasa nak gigit cupcake wani tu..hihi..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign