07 September 2013

KUIH BINGKA PANDAN

ASSALAMUALAIKUM


bulan syawal dah pun berakhir ..sekejapnya bulan demi bulan tak lama musim haji bakal tiba pulak... oklah ya kita bercakap pasal kuih bingka ..dah lama tak buat kuih  bingka... macam la wani selalu buat kuih bingka ni padahal kat blog baru saja post satu.. bukan tak makan kuih ni makan tu makan tapi nak buatnya tu entahlah dah ada resepi yang lebih sedap lagi jadinya bab kuih bingka ni selalu ketinggalan di belakang.. hihi...sampai macam tu sekali tak baik tau ^^... dulu wani pernah post kuih bingka pandan jugak.. kali ni pun buat lagi kuih bingka ni atas permintaan bonda yang dah lama sangat nak makan... jadi wani buat untuk satu adunan. main sekali blender siap letak daun pandan tak tapis-tapis dah memang halus mulus diblendernya .. .. terima kasih COS II.. disebabkan semuanya nak cepat.. ..penggunan mesin-mesin sebegini amat perlu..

tapi banyak betul kederhakaan resepi ni...nanti semak kat bawah ya ..  masa first cut tu tak berapa nak cantik..lepas tu atur dalam pinggan snap picture  .. second cut barulah kemas sikit.. adei malas pulak nak main atur dalam pinggan balik... so gambar tu je yang wani dapat ye ...kalau nak kerak macam tu kena bakar lagi lama la sikit....wani bakar macam dah untuk 2 kali adunan ni sebab wani buat 1 adunan je... kat bahagian bawah tu nampak ada kerak-kerak sikit.. rasa macam dah puas hati dah bab bab kerak tu... emm hasilnya sedap.... licin nasib baik buat satu adunan ... resepi ni lebih kurang sama yang wani buat dulu.. 



KUIH BAKAR BINGKA PANDAN 

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum, diayak
1 cawan gula halus
3 biji telur gred A
600 ml santan (cm guna 200ml santan kotak + 400ml air)
250 ml jus pandan (5 helai daun pandan, potong kecil dan kisar dengan 250ml air, tapis)
2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
1/2 camca teh garam
1/4 camca teh pewarna hijau makanan
Bijan secukupnya untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
1 Panaskan oven pada suhu 200C, sapu tin kek berukuran 8inci x 8inci x 2 1/2inci dengan 
mentega, alas dengan aluminium foil, biar berlebih dibahagian kanan dan kiri tin, tujuan untuk 
memudahkan  kueh diangkat keluar. Lenser dengan mentega. Ketepikan.
2 Dalam satu bekas, pukul telur dan gula dengan whisk hingga hancur, masukkan santan dan jus 
pandan, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga licin. Tambah garam, 
pewarna hijau makanan dan mentega cair. Kacau rata2 dan tapis. Ketepikan
3 Panas kan acuan dalam oven selama 10 minit, kemudian keluarkan dan tuang 
bancuhan kuih bakar (kacau dulu sebelum dituang). Bakar 10 minit, keluarkan dan tabur bijan rata2. Sambung 
bakar lagi 40 - 50 minit atau hingga masak (bila cucuk dengan lidi sate, keluar bersih) dan 
permukaannya perang (cm tukar oven pada fungsi grill dan bakar 5-6 minit lagi hingga permukaan kuih 
sedikit berkerak)..
4 Sejukkan kueh sekejap longgar2kan dari tin, gunakan spatula dan keluarkan, biar sejuk sepenuhnya sebelum dipotong..

Nota: wani buat untuk satu adunan
- bakar dalam 10 minit sekejap, kemudian keluarkan letak bijan and then continue bakar dalam  45 minit, lepas masak sambung guna api bawah saja 30 minit masih suhu 150  kemudian api atas dalam 10 minit suhu 130 
- telur 2 biji guna gred A
- mentega cair ganti dengan minyak mazola
* wani ikut suhu oven wani..

 

Komen
5 Komen

5 comments:

adda syuhada said...

rajinnya buat kuih bingka ni....hihihi

Sury Abil said...

Suka gak buat kuih bingka ni...tang kerak tu yg best tu..:-)

Bbwana adienia said...

suka buat dan suka makan kuih bakar ni..sedap..

Wani said...

hihi kan

Wattie said...

Assalamualaikum Wani,
Lamanya tak singgah sini. Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin, terlewat pula mengucapkannya.
Bingka Wani, nampak sangat sangat menyelerakan, paling akak suka tengok bijan yang penuh kat atasnya tu, teringin nak rasa sepotong

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign