DURIAN CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM.....


badan wani tak berapa sihat kebelakangan ni ..pening kepala yang amat sangat... bila terasa badan sakit sakit mulalah terasa begitu kerdil diri ini ..bila sakit tiada siapa lagi yang kita mohon pertolongan selain Allah.mudah-mudahan beransur sembuh la kesakitan ini.

kali ini nak berkongsi durian chiffon cake pulak ..dah berapa hari blog ni menyepi.. masih lagi musim durian ,,jadi rasanya orang dah jemu makan durian ke ... kuih durian, pengat durian , kek pun dengan durian habis segalanya dengan durian...baru ni pun rasa dah berplastik besar dah beli durian sebab projek kat rumah ni nak buat tempoyak dah bermula.. untuk stok next year .. memang wajib la bonda wani buat tempoyak tiap tiap tahun.tak sah kalau tak buat .. tengok yang ada sekarang ni masih ada satu balang setengah lagi berbaki.. kalau tak buat alamat nya tak ada stok tempoyak la ... ehh kat kedai bukan murah mahal gak tu.. tapi kalau yang bermalas-malasan susah la sikit nak main kikis kikis letak dalam balang kan hihi.. rasa dah penuh dalam peti .. lepas tu bonda cakap nak rest kejap .. next day sambung balik ...

biasanya simpan dulu buah durian yang dah dibuang dari kulit dalam bekas ,,bila ada masa terluang ... mula lah main kikis isi durian tu.. teralit cakap pasal durian kan.. bila terbeli durian mula la fikir sedap kek durian jadi kek chiffon ,, wani mula search cari resepi tapi yang BM nya banyak sangat guna telur dalam 6 biji ... kalau wani buat kek chiffon range telur yang diguna mesti 4 atau 5 biji  .. lebih daripada tu tak boleh hihi ..kot banyak sangat .. family kat rumah ni tak ramai pun ..kot tak terhabis jawabnya...so wani terjumpa la resepi ni ..emmm memang moist ..wani suka kalau adunan tu ada tambah tepung jagung. Lagi bertambah moist ..

banyak lagi nak experiment guna durian ni.. rasa nak buat durian cheesecake lak.... hihi tengoklah nanti..

DURIAN CHIFFON CAKE 
Ingredients (8"):
A
4 egg yolks
20gm caster sugar
40gm vegetable cooking oil
30ml milk (I used 40ml)¼ tsp salt
½ tsp durian essence (optional) (I omitted)


B
100gm cake flour (or 85gm all purpose flour + 15gm cornflour)
½ tsp baking powder

C
4 egg whites
100gm caster sugar
⅛ tsp cream of tartar

D½ cup durian flesh, pureed ( I used about 125g)

Directions:
1.Preheat oven to 170 degree C.
2.In a large mixing bowl, whisk together ingredients A until combined.
3.Sift together ingredients B, then add into (2) and mix well. Set aside for 
later use.
4.In another large mixing bowl, beat egg whites until soft peaks. Add in sugar   and cream of tartar and continue to beat until stiff.
5.Take ¼ of the meringue and mix with (3) until well mixed. Gradually add in 
   remaining meringue, and lastly stir in durian puree. Stir until just combined.
6.Transfer batter into chiffon pan and bake in the preheated oven for 
   40 minutes.
7.Invert the cake immediately after taking out from oven, and cool on rack
  completely before turning out from mould.

Note: wani masukkan puri durian tu masa combine sekali dengan bahan A ..kacau sebati ..lepas tu ikut step yang lain macam biasa .. wani takut susah nak combine bila main dengan putih telur nanti....


7 Comments

  1. salam wani..

    moga cepat sembuh ya..em, kalau ada lagi kek tu bleh la 'pass' kat sini..sya bleh tolong habiskan..haha..

    ReplyDelete
  2. Slm kak noni... Ahhhh, rajimnyo kak wei... Ore pom gilo durian loni... Hahaha... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. x po zaty make durie banyok musim x habis lagi neh

      Delete
  3. Bawalah berehat Wani, penat agaknya tu. Pernah sekali buat kek cipon durian, kejap je abis!

    ReplyDelete
  4. Salam Wani,
    Harap Wani cepat sembuh ya, insyaAllah. Kek chiffon akak pernah buat sekali jer, tu pun terbenam hgga ke dasar wakaka, belajaq tak habis

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post