31 August 2013

BAKED TIRAMISU CHEESE CAKE

ASSALAMUALAIKUM.....


bulan syawal dah terasa penghujungnya ... sekejapnya bulan demi bulan berlalu..oh ya kek ni walaupun comot tetap sedap hihi...kalau jarang-jarang sekali makan tak apa .. sebab wani tak boleh bau susu sangat huhu.... lama wani tengok ladyfingers dok terperap dalam peti.. last buat tiramisu tu.. dah tak buat apa benda dah dengan biskut ladyfingers ni.... bila ternampak dalam blog kak wan pasal resepi baked tiramisu cheese cake ni ..mula lah nak cuba ..ada gabungan cheese cake dengan tiramisu ..yang ni wani buat half portion..  .. nasib baik buat half portion.. . takut lambat habis pulak makan..nak turn tunggu bake kek lain pulak ...hihi


BAKED TIRAMISU CHEESECAKE
SOURCE: RESEPI CITARASAWAN

BAHAN-BAHAN
30 keping biskut ladyfingers
250gm krim keju / mascarpone - suhu bilik
100ml krim masam ( sour cream ) atau 100ml UHT whipping cream + 1 tbsp jus lemon
60 gm gula caster
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur gred B

SIRAP KOPI
2tsp serbuk kopi segera nescafe
2tsp serbuk kopi espresso, jika suka
250 ml air
1 sudu besar gula pasir
(didihkan semua bahan, kemudian sejukkan dahulu )

Hiasan: 250 ml topping whipping cream, serbuk coklat atau koko
loyang loose base tin 7"

CARA-CARA
1.sediakan loose base tin, patahkan dan atur biskut ladyfingers memenuhi dasar loyang. penuhi dengan serpihan biskut di tempat kosong. ambil sudu kecil, tuang sirap kopi ke atas biskut buat hingga habis

2. putar krim keju dan gula hingga licin dan tidak berketul, masukkan telur satu persatu diikuti krim masam dan esen vanila, scrap tepi pengisar dan putar hingga licin dan tidak berketul.

3. bahagikan adunan krim keju kepada 2 bahagian, tuang 1 bahagian ke atas biskut yang telah disusun di dalam loyang. ratakan dan hentakkan sedikit loyang supaya krim keju rata ke dasar loyang.

4. untuk lapisan kedua, celup lady fingers dengan sirap kopi kemudian susun ke atas lapisan krim keju hingga penuh.

5. akhir sekali, tuangkan lebihan krim keju ke atas permukaan biskut, ratakan hentak sedikit loyang supaya rata.

6. bakar secara bain marie pada suhu 160C selama 50 minit atau hingga permukaan atas kekuningan

7. tutup api ketuhar regangkan sedikit pintu ketuhar dan biarkan kek menyejuk di dalamnya.

8. kemudian simpan di dalam peti sejuk semalaman. untuk hiasan pukul whip cream hingga kembang 2 kali ganda sapu pada permukaan kek, kemudian ayak serbuk koko di atasnya. hias ikut suka.

*** boleh juga menggunakan dasar kek sponge atau biskut. jika ingin rasa kopi yang lebih kuat, tambahkan sukatannya...


Komen
1 Komen

1 comment:

Bbwana adienia said...

salam wani..

em, sedapnya tiramisu..terus teringin plak mau makan..minta sket..ada lagi x?hehe.

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign