16 September 2015

TANG YUAN

ASSALAMUALAIKUM.....


selamat pagi semua.untuk entri yang sebelum ni ramainya orang yang tak kenal dengan pokok wasabi kan.. hihi.. tak apalah sama-sama lah kita kenal.hari ni nak share Tang yuan deesert .salah satu dessert dari masyarakat cina..dah lama dah mengidam nak buat and finally wani berjaya jugak buat hihi... agak-agak semua orang dah tahu kan dari mana asal usulnya kuih ini. Tang Yuan dibuat sempena perayaan Dong Zhi atau winter Solstice selepas habis musim menuai.simbol Tang Yuan ni merupakan simbol penyatuan keluarga.macam-macam kisah nak boleh cerita pasal Tang Yuan.tapi zaman sekarang ni, boleh makan bila-bila tak adalah nak tunggu musim sejuk. Malaysia tak ada musim sejuk hik3.... wani, kalau dessert yang pelik-pelik ni memang wani nak tahu jugak asal-usul kuih tu. wani suka nak belajar budaya masyarakat lain melalui makanan.. it's my pleasure.. :))... lebih-lebih lagi ini dessert masyarakat cina.   sebelum ni pun wani dah buat post kat sini. memang bercolorful sungguh. tapi kali ini wani buat satu color je dan letak inti kacang kat dalam. kalau tak nak letak inti tu pun tak apa. itupun rasa dah malas nak menggetel letak inti.. lambat :D..so hanya warna pink je yang wani letak.  



penyediaan nak buat tang yuan ni senang je .. tak payah salin resepi.. macam kita buat onde-onde cuma tang yuan ni dimakan bersama sirap gula. ada orang buat colorful.. siapa-siapa yang nak buat inti kacang tu wani ambil dari dapur seripayaku.. cuma tak letak minyak banyak sangat.. separuh kacang je buat sebab nak habiskan stok kacang merah. ni pun ada lagi entah nak buat kuih apa :D..oklah ya .. tak seronok masa buat tapi sungguh puas hati bila masa nak makan .. sebab comel bulat2 :3..


TANG YUAN 

Bahan-bahan
2 cawan tepung pulut 
150ml air ( jangan habiskan, tuang sehingga tepung bergaul sebati sehingga boleh di gentel-gentel kalau tak cukup tu tambah la air ) 

Untuk sirap gula
1 liter air
2 helai daun pandan carik-carikkan dan diikat
1/2 inci halia diketuk 
6 sudu besar gula ( kalau nak kurang manis kurangkan, kalau nak lagi manis lebihkan ya, boleh rasa )
10 - 12 biji red dates kering


CARA -CARA
1. Tepung pulut digaul sebati bersama air sehingga sebati atau boleh digentel macam buat onde-onde. 
2. Lepas siap menguli bahagikan warna,wani buat warna pink sahaja. Dan gentel bulat-bulat wani masukkan inti kacang merah..kalau sesiapa tak nak inti tu, abaikan saja.
3. Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih, bila air mendidih letakkan bebola tadi dan rebus 
 sehingga bebola tadi timbul, angkat letak dalam bekas yang telah disi air, sementara tunggu nak buat 
   sirap gula. 
4. Untuk buat sirap gula, campurkan semua bahan dalam periuk dan didihkan sehingga air gula masak 
   dan berbau harum
5. Cara penyediaan, letakkan bebola dalam mangkuk dan tuangkan sirap gula.sedia dihidangkan. 



INTI KACANG MERAH 
SOURCE: SERIPAYAKU
Bahan-bahan 
· 500 gm kacang merah
· 1 1/2 cawan gula pasir
· 1 keping gula kerek
· 1 helai daun pandan
· 1/2 cawan minyak masak
Cara-cara
Kacang merah di rebus sehingga empuk. Mama guna pressure cooker, rebus selama 20 minit. sejukan kemudian rebus lagi sekali sehingga betul2 empok.
Tapis buang airnya kalau berlebihan. Masak lagi sehingga iarnya kering.
Masukan gula pasir, gula kerek, minyak masak dan daun pandan. Masak lagi sehingga terasa berat nak mengacau..pekat lah tu..
Boleh lah tutup api..dah siap..

Komen
5 Komen

5 comments:

rahel said...

Sedapnya Tang yuan ni...dulu2 selalu makan kat restoran papa rich di sunway pyramid...

Sury Abil said...

Menarik ni ...mmg x pernah merasa..blh lh menerai nnti..:-)

Bbwana adienia said...

salam wani..

nampak menarik..pandai wani buat ya..

Raihanah Ahmad said...

ada khasiat kot ya tang yuan ni. nanti nak cuba di pappa rich la

Wani said...

hii ada la khasiatnya tu.. sebab letak halia dalam air gula tu..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign