22 June 2013

KERABU KAKI AYAM

ASSALAMUALAIKUM....




Susahnya nak online sebab tenet nya lembap sabar je la huhu....hari tu wani ada bereksperimen  buat "tepung boko". 
kuih 
tradisi 
kelate.. sudah banyak kali wani cuba buat tapi tak dapat la konsistensi yang wani nak macam arwah nenek wani buat.
hihi.. 
padahal senang sangat step .. kita yang buat susah.. ^^ adunan tu mesti tak pekat sangat dan tak cair sangat.. 
bila dah siap, wani suruh bonda tengok .. bonda kata ohh dah jadi la tu .. dah macam Mak Long buat dah katanya..bila 
bonda dah makan emm dah sedap macam kat kedai :D.. hihi.. semua bahan pun tak main sukat-sukat .. tengok nampak pekat 
main 
tambah air je ... 
parutan ubi kayu pun dah lama sangat dalam peti..nanti kalau ada masa lagi wani buat boleh sharekan kat sini..  wani 
kalau bab ubi kayu susah 
betul nak jadikan menu..  padahal berlambak resepi.. hihi...

oklah wani sharekan menu yang simple jer iaitu kerabu kaki ayam.. Memang favorite wani.. kalau bulan puasa memang tak genap makan.. 
selalu beli gak ler.. mahal jugak walau isi kaki ayam tu pun.. hari tu ,wani beli sebab jarang sangat nak ada kat pasar isi kaki ayam ni.. 
ada jual kat mall.. nasib baik.. kempunan nak makan ,, bila nampak ada, grab terus :D..mahal gak .. bila celur 
ciput je dapat ..air batu je lebih. simple sangat bahan-bahannya ..dan macam-macam orang buat.. buatnya macam kerabu perut tu jer... cuma kat sini wani tak letak hirisan cili padi..kalau nak tambah sayur mayur tu sila -sila tambah lebih lebih nama lagi kerabu kan.. Undur diri dulu.. ya

BAHAN-BAHAN
500 gm kaki ayam atau secukupnya
2 biji tomato buang biji dan dihiris *
1/2 belacan dibakar atau secukupnya
2 batang serai dihiris nipis*
secekak daun kesum dihiris*
1 tangkai bunga kantan ( sederhana ) dihiris*
bawang besar secukupnya dhiris*
perahan limau nipis
garam dan gula 

CARA-CARA
1. kaki ayam dicelur dan toskan
2. bahan-bahan yang bertanda * semuanya dihiris
3. sediakan mangkuk dan gaulkan bersama semua bahan , perah asam limau , gula dan garam. suai rasa semua dan 
dah siap !!


Komen
1 Komen

1 comment:

Bbwana adienia said...

salam wani..

wah, bestnya kerabu kaki ayam..saya minat betul makan kaki ayam ni..dulu x pandai makan..kwn yg ajar makan..skang dah ketagih la pulak..hihi..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign