20 June 2013

IKAN SIAKAP MASAM MANIS

ASSALAMUALAIKUM.....


emm macam-macam style untuk resepi siakap masam manis.. yang penting bila ada bahan mencukupi lagi la sedap.. tapi bila dah ada bahan limited je dekat dapur apa salahnya .. boleh jugak jadikan  menu ikan masam manis. banyak style dah wani buat ikan masam manis ni.. saja nak cuba menu masam manis yang berlainan tapi dalam banyak-banyak tu ada la satu resepi ikan masam manis yang paling wani suka.. kira dah bookmark resepi tu  bila teringin nak masak ikan masam manis.. nak jugak cuba resepi yang berlainan walaupun rasa tu memang akan berlainan.. tapi apapun ada rasa masam manis .. kalau ada kismis hitam yang masam tu lagi sedap.. yang wani letak ni kismis manis.. resepi ni pun tak kurang sedapnya kepada sesiapa yang nak cuba masam manis yang berlainan hihi. walaupun bahan yang digunakan agak banyak seperti bawang tu.. tapi wani guna ikan siakap sederhana je.. jarang jugak wani masukkan lada kisar dalam menu ikan masam manis .. yang ni wani letak tapi kalau boleh jangan letak terlalu banyak cukuplah 2 sudu besar .. nanti rasa tu tenggelam dek lada kisar banyak sangat huhu.. itu cadangan wani la  ya entahlah takut atas selera orang pulak. ..bila wani tumis dulu bahan kisar tu terlalu la banyak tak padan dengan ikan.. sebab guna 2 sudu jer, so wani simpan sambal tu boleh kita  improvise buat menu lain pulak. macam-macam boleh buat.. kan..yang menu ni pun banyak jugak tokok tambah sebab nak ikut selera tekak wani macam letak kicap manis, perah asam limau dan letak hirisan lada burung 2- 3 biji  ^^... terima kasih sudi kongsi.. wani kongsikan kat sini pulak ya.. :)


IKAN SIAKAP MASAM MANIS 
SOURCE: NIEDA

BAHAN2 :
1 Ekor ikan siakap - Bersih dan Goreng garing ( wani perap dengan garam kunyit )

BAHAN SOS :

6 Sudu makan minyak masak
3 Ulas bawang putih - Kisar
10 Labu bawang besar - Kisar (wani guna 1 labu bawang besar +2 biji bawang merah )
2 Inci halia - Kisar
10 Tangkai cili kering - Kisar ( wani guna 5 tangkai )
100 Gm kismis
2 Biji tomato - Kisar
6 Sudu makan sos plum
5 Sudu makan sos tiram
5 Sudu makan sos tomato
5 Sudu makan sos cili
Gram gula secukupnya

BAHAN HIASAN :

1 Kabu bawang besar - Mayang
1 Biji tomato - Belah 4
1 Biji cili benggala hijau - Hiris
1 Biji cili benggala kuning - Hiris

CARANYA :

1 - Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga naik minyak
2 - Masukkan semua bahan sos dan kacau rata.Masukkan bahan hiasan dan garam gula kacau sampai masak dan pekat
3 - Angkat tuangkan sos atas ikan yg telah di goreng tadi.


Komen
2 Komen

2 comments:

Bbwana adienia said...

assalamualaikum wani..

wah..sedapnya sweet n sour fish tu..kegemaranku tu..

Amie said...

memang special resepinya tu wani.... resepi asal guna sampai 10 ulas bawang besar ye....

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign